“Meil on andmeid ühe kindla selli tegevusest, kes aeg-ajalt korraldab kuskil metsataludes selliseid Kristallöö tähistamisi, kus haakristilipp tõmmatakse kõrgesse vardasse ja siis mehed seal viskavad kätt,” teatas Lang läinudnädalasel valitsuse pressikonverentsil, kirjutab Postimees.

Lähematest selgitustest Eesti uusnatside tegevuse kohta justiitsminister keeldus. “See on tegelikult riigisaladus,” selgitas Lang. “Minu suu on selle koha pealt lukus. See sõltub rohkem ühest teisest ametkonnast, kui palju nad selle kohta räägivad.”

Kaitsepolitsei komissari Henno Kuurmanni sõnul võib kaitsepolitsei öelda praegu vaid seda, et menetluses pole ühtki kommunistliku või natsisümboolika kasutamisega seotud väärteo- või kriminaalasja.

Kaitsepolitsei aastaraamat kirjutab, et Eestis on seni äärmuslaste poliitikasse kaasamise katseid tuvastatud eelkõige seoses valimistega. “Taolise tegevusega oli seotud Eesti Iseseisvuspartei, mille 2005. aasta suvepäevad kujunesid sisuliselt Eesti paremäärmuslaste kokkutulekuks,” seisab raamatus.

Parempoolsete rühmitustega kokku puutunud rokkmuusiku Madis Marleeni sõnul pole Eestis küll mingit põhjust neonatsidega seotud probleemidest rääkida, sest neid pole siin olemas.

“Mul on mõned marurahvuslastest ehk patriootidest sõbrad,” kinnitas Marleen. Aga selline asi on päris välistatud, et keegi siin mingit Kristallööd tähistaks või Adolf Hitleri sünnipäeva peaks, lisas ta.

Üksikjuhtumeid rokkmuusik ei välistanud. “Kuskil võib-olla on paar hullu, aga mina neid õnneks ei tunne ja see on täiesti marginaalne,” märkis Marleen. “Ma kahtlustan, et Lang keeras selle väljaütlemisega täiega vindi üle.”.