Lang vastas tänases riigikogu infotunnis Aleksei Lotmani küsimusele prügistamise karistamise kohta. Lang sõnas, et probleem pole Eesti seaduste kvaliteedis, sanktsioonid nn prügistamise eest on Eestis päris karmid, teatas riigikogu pressitalitus.

„Täna on Eesti põhiline probleem seaduste rakendamises. Ilma tõsise järelevalve tugevdamiseta me siin edu ei saavuta, sest me oleme saatnud väga selge signaali, et selle prügistamise tagajärjel mitte midagi ei juhtu. Peab hakkama juhtuma ja peab hakkama juhtuma kohe.“

Vastates Lotmani täiendavale küsimusele risustajate saatmise kohta paranduslikele töödele ehk konkreetselt prügi koristama, väitis Lang, et kriminaalkaristusena võib ühiskondlikult kasulikku tööd rakendada, selleks ei ole mingisuguseid takistusi.

„Iseasi on see, kust leida inimesi, kes seda reaalselt teevad. Oleme kaalunud tugevdada kriminaalhooldussüsteemi selliselt, et kriminaalhooldajad hakkaksid sellega tegelema. Ka väärteokaristus võiks olla Eestis ühiskondlikult kasulik töö, kas või näiteks tõesti mõne prügihunniku koristamine. Põhimõtteliselt olen sellega nõus,“ märkis Lang.

Lang lisas, et järelevalvega tegelevad antud juhul keskkonnainspektsioon, politsei ja kohalik omavalitsus. „Kohaliku omavalitsuse peale valitsuse hammas kindlasti ei hakka, aga mis puudutab keskkonnainspektsiooni ja politseid, siis selles osas valitsus tegutseb. Vastutusahelad tuleb ka väga täpselt piiritleda. Omavalitsustes ma näen kindlasti tänasel päeval kõige suuremat probleemi – nii haldussuutlikkuses kui ka tõesti minnalaskmise meeleolus,“ ütles Lang.