Selline õigus on jällegi igal liikmesriigil sellesama Schengeni õiguse alusel, kirjutab Rein Lang oma blogis.

"Kordan ja kinnitan veel kord üle - teave, mida Eesti riigi erinevad teenistused on minule edastanud (ja ma eeldan, et see on kogu teave, mis neil on) ei tõenda Markovi seotust küberrünnakutega, ammugi tema Eesti-vastaste küberrünnakute arhitektiks olemist, mingilgi moel. Selle põhjal ei ole parlamendi liikme, kes muuhulgas osaleb regulaarselt Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee töös, Schengeni alale sissesõidu keelustamiseks alust," kirjutab Lang.

"Selline on Schengeni viisaruumi liikmesmaade kokkulepe – musta nimekirja kandmiseks peab olema põhjus. Oletused, emotsioonid ja hirm ei ole selleks piisav. Viimastest piisab aga kõikvõimalike ebameeldivate tüüpide eemalhoidmiseks Eestist.

Sest iga riik, sealhulgas ka Schengeni lepinguga ühinenud riik, omab suveräänset õigust keelata kellel iganes siseneda oma territooriumile ja seda keeldu ei pea ka põhjendama. Nii ei saa ka Markov  tulla Eestisse, kutsugu teda siis Linter, Klenski, Vassiljev või kes tahes. Kasvõi oma sünnipäevale! Sest Eestisse sissesõidu keeld on Markovil endiselt jõus ja seda ei ole ei mina ega keegi teine ära muutnud.

Eesti Vabariigi suursaadikut rünnanud ja seega rahvusvahelist õigust rikkunud Vassili Jakemenkole kogu Schengeni alale sissesõidu keelu kehtestamine on minu hinnangul aga igati põhjendatud. Füüsiline rünne immuniteeti omava isiku suhtes on ärplemisest erinevalt karistatav tegu. Paraku on sellest  Jakemenkost saanud tänaseks valitsuse liikme staatusega isik.

Valitsuse liikmetele ja parlamendi liikmetele liikumispiiranguid Euroopas ei kehtestata. Sest selline on hea diplomaatiline tava.  Mõni võiks ju vaimustuda plaanist keelata kogu Vene Riigiduumal ja miks mitte ka Medvedevil ja Putinil Euroopa Liitu pääsemine. Küll siis alles näitaksime neile! Ma olen veendunud, et erinevate duumaliikmete eri aegadel tehtud poliitilised avaldused annaksid selleks täpselt sama palju alust kui kellegi Markovi avaldus. Ilmselt ütleksid aga ka kõige tulihingelisemad kraaklejad, et see oleks liiast."