Justiitsministeeriumil on valminud mitteabielulise kooselu ja selle õigusliku regulatsiooni analüüs, mille peamiseks eesmärgiks oli fikseerida tänane vabaabielu õiguslik ja sotsiaalne olukord.

Analüüsi raames käsitletakse vabaabielu olemust ja selle seost põhiõigustega, antakse ülevaade vabaabielu eri regulatsioonivormidest ning kaardistatakse vabaabielu erinevad õiguslikud aspektid tänases Eestis (sh. näiteks pärimisõiguses, maksuõiguses ja üürisuhetes).

Esmaspäeval kohtus justiitsminister ka geiühenduste esindajaga, kellele tutvustati valminud analüüsi ning tehti ettepanek esitada ideed võimalike järgmiste sammude kohta hiljemalt 1.detsembriks. Samuti saadetakse analüüs tutvumiseks kõigile parlamendierakondadele.

Lisaks ootab justiitsministeerium analüüsis toodud võimalike tegevussuundade ning teema edasise käsitlemise osas konstruktiivseid ettepanekuid kõigilt asjast huvitatud isikutelt ja organisatsioonidelt.

Ülevaade on üleval justiitsministeeriumi veebilehel ning kõigile huvilistele tutvumiseks ja arutamiseks avalik ning kättesaadav.