Kultuuriminister Rein Lang teatas vastuseks BNS-i küsimustele, mis puudutasid kultuurilehte Sirp, et edastas küsimused sihtasutuse Kultuurileht nõukogu esimehele Urmas Klaasile. "Ainult nõukogu saab anda neile vastuseid," vastas Lang.

Klaas vastas samadele küsimustele mitu tundi varem.

Kultuurilehte Sirp välja andva sihtasutuse nõukogu esimees Urmas Klaas nimetas väljaande ümber kujunenud olukorda kahetsusväärseks ning sõnas, et tal on selles kaasvastutus.

"Sündmused on arenenud väga kiiresti ja ootamatult. Selles olukorras on tarvis keskenduda eelkõige Sirbi, aga ka sihtasutuse Kultuurileht teiste väljaannete ilmumisele ning töörahu tagamisele. Samuti on tarvis läbi viia uus Sirbi peatoimetaja konkurss," ütles sihtasutuse Kultuurileht nõukogu esimees Urmas Klaas esmaspäeval BNS-ile, kommenteerides Sirbi peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kenderi ootamatut otsust amet maha panna.

"Kenderi tagasiastumine tuli ootamatult, kahju, et ta oma visiooni rohkem kui ühe lehenumbri jagu realiseerida ei saanud. Loodan väga, et kultuuriinimesed võtavad seekord Sirbi peatoimetaja konkurssi tõsisemalt ja konkurss tuleb tihe," ütles Klaas.

"On sügavalt kahetsusväärne, et Sirbi peatoimetaja ümber on vallandunud nii poleemiline olukord. Oman selles kaasvastutust," sõnas Klaas.

Ta lisas, et et sihtasutuse Kultuurileht juhatuse esimehe Toomas Väljataga kinnitusel reedel Sirp ilmub, osaliselt ilmub seal Kaur Kenderi ettevalmistatud ja tellitud materjale, osaliselt uue toimetajate tuumiku organiseerituid materjale.

Klaas teeb nõukogu neljapäevasel koosolekul ettepaneku kuulutada välja uus konkurss kultuurilehele Sirp peatoimetaja leidmiseks.

Ajalehe Sirp peatoimetaja kohusetäitja Kaur Kender ja toimetaja Robert Kurvitz teatasid veebilehel ZA/UM, et astuvad oma ametikohtadelt tagasi, kuna tegid Andres Aule avaldamata loomingu väljaandmisega ränga eksimuse.

Pärast Sirbi peatoimetaja Kaur Kenderi otsust ametist lahkuda juhivad Sirpi ja vastutavad lehe väljaandmise eest kuni uue peatoimetaja ametisse nimetamiseni kolm toimetuse töötajat: tegevtoimetaja Lea Larin, muusikatoimetaja Tiina Mattisen ja teatritoimetaja Tambet Kaugema.