Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof küsis täna riigikogu infotunnis minister Langilt töösuhetes aset leidvate soolise diskrimineerimise probleemide kohta.

"On ju selge, et sooline või ka muul alusel diskrimineerimine pole mitte ainult iga üksikindiviidi küsimus, vaid mõjutab ka makromajanduslikul tasemel näiteks maksude laekumist, on määravaks nii erinevate hüvitiste kui ka pensionide arvestamisel tulevikus, mõjutab laste vaesust, toimetulekutoetuste vajadust jne. Siit mu küsimus: kas riiklik järelevalve organisatsioonide, ettevõtete palgakorralduse, töökorralduse, värbamise ja edutamise üle poleks finantsiliselt otstarbekam kui diskrimineerimise tulemusena tekkiv koormus riigieelarvele?" küsis Pikhof.

Justiitsminister Rein Lang tänas küsimuse eest ning vastas, et diskrimineerimisjuhtumite menetlemiseks on Eesti õiguskord juba praegu piisavalt küps.

"Siin võib öelda muidugi jõhkralt ja küüniliselt, et senikaua kuni Reformierakond on riigis valitsuses, mingit sellist riiklikku bürokraatiat, mis hakkab järge vedama näpuga selle üle, ega kuskil ei ole diskrimineerivat suhet järsku ilmnenud, ei tule. See on eraõiguslike subjektide eraasi jälgida, et nendest lepingutest, mis sõlmitakse, kinni peetakse. Kui on alust arvata, et on tegemist diskrimineerimisega, siis selleks on õiguskaitse saamise võimalused täna Eestis täiesti piisavad," selgitas Lang.