Viimati on pälvinud meedia tähelepanu sihtasutuse Tallinn 2011 turundushanke võitnud Paavo Pettai idee hakata kultuuripealinna tutvustama hüüdlausega “Kultuur kutsub“. Pettai on varem korraldanud mitmeid Tallinna linna ja seda juhtiva Keskerakonna reklaamikampaaniaid ning samuti kurikuulsa K-kohukese kampaania. Riigikogu valimiste eel tekitab ärevust asjaolu, et tänavatele võivad ilmuda järjekordsed k-plakatid.

Tallinn 2011 programmijuht Jaanus Rohumaa tunnistas teisipäeval Delfile, et tal tekkis seoses Pettai turunduskampaaniaga küsimus, kas muudetakse kogu senist lähenemise, kuid sihtasutuse juhid kinnitasid talle, et hüüdlause „Kultuur kutsub“ ei ole eraldiseisev idee, vaid täiendab olemasolevat kontseptsiooni „Mereäärsed lood“. Seda loosungit on SA Tallinn 2011 juhatuse liikme, keskerakondlase Jaanus Mutli sõnul kavas kasutada senise logo liidesena.

Laine Jänes rääkis, et tema poole on pöördunud mitmed kultuuriinimesed, kes tunnevad muret kultuuripealinna tegevuste segunemisest poliitikaga, ja ta jagab seda.

„Kui inimesed näevad ohtu, tuleb nende hirmude hajutamiseks midagi konkreetset ette võtta. Võib-olla hajutaks loomeinimeste hirme ja tekitaks usaldust juhtimise läbipaistvusse see, kui sihtasutuse juhatusse kuuluks lisaks Jaanus Mutlile ka üks kultuurivaldkonna inimene. Sellise ettepanekuga kultuuriministeeriumi kantsler Tallinna linnapea poole ka pöördus,“ selgitas reformierakondlasest kultuuriminister.

Kiri koos Savisaarega

Tallinn 2011 nõukogu liige, sotsiaaldemokraat Katrin Saks leidis uut turunduskampaaniat kommenteerides, et selliste muudatuste tegemine niivõrd hilja pole põhjendatud ja tema seisukohaga nõustus ka kultuuriminister Jänes. „Juba talupojatarkus ütleb, et poolel teel hobuseid ei vahetata. Pidev asjade muutmine ei pruugi tähendada nende paremaks muutumist. Kultuuripealinna programm ja seal töötavad inimesed vajavad kindlust ja rahulikku stabiilset tegutsemisõhkkonda,“ nentis Jänes.

„Ma tahan rõhutada, et Tallinnast peavad tegema kultuuripealinna kultuuriinimesed, mitte poliitikud või kampaaniameistrid. Vastasel juhul võiks Tallinn kandideerida hoopis poliitikapealinn 2011 tiitlile,“ lisas kultuuriminister.

SA Tallinn 2011 rahalist seisu peaks parandama see, et linnapea Edgar Savisaar saatis neljapäeval kultuuriministeeriumisse Euroopa Komisjoni ühiskirja jaoks mõeldud täiendused. „Nüüd saame viimaks saata Brüsselisse ka linna ja riigi ühiskirja, mille taga ootab 1,5 miljoni euro suuruse otsetoetuse eraldamine Euroopa Komisjoni poolt,“ märkis Jänes.