"Taasiseseisvumisjärgsete aastate jooksul on Eesti ja Hiina suhted nii näiteks majandus-, kultuuri- kui ka turismivaldkonnas aina tihenenud ja tänaseks on juba paljudel kujunenud oma kindlad koostööpartnerid, samas pakub Hiina aina uusi koostöövõimalusi," ütles Jänes Delfile. "Seega pole ime, et suhtlus kahe riigi vahel tiheneb üha enam."

Eesti suhted Hiinaga on samaväärselt olulised kui suhted teiste riikidega, ütles kultuuriminister. "Märkimisväärne on seegi, et kultuurikoostöö leping on Eesti ja Hiina vahel allkirjastatud juba 1993. aastal, kuid kindlasti on kultuurikontaktide loomisel veel palju võimalusi varuks."

Jänese sõnul tunnevad hiinlased suurt huvi eesti animafilmi tegijate vastu ja oleks ju suurepärane kui näiteks meie laste lemmiku Lotte seiklused jõuaksid Hiina lasteni. Kuid huvi pakub ka Estonia klaverivabriku toodang, mis ühendab nii majandust kui ka kultuuri.

"Viimastel aastatel on toimunud tõlkijate vahetust, korraldatud filmipäevi ja suuri kunstinäituseid nii Eestis kui ka Hiinas. Eesti disainerid on asunud uurima Hiina turgu, oma koostöösuhted Hiinaga on juba välja kujunenud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemial," tõi Jänes näiteks.

Tema sõnul on Hiina eeskätt huvipakkuv riik meie äriringkonnale, seega tervikuna meie majandusele. Hiina ei ole pelgalt mitte ekspordimaa, vaid on paljudele ka võimalikuks turuks, rääkis Jänes.

Kultuur on teesillutajaks ka teistele valdkondadele, nii et tulevikus on meil kindel soov lähetada kultuuriesindaja ka Pekingisse.