"Kuna neli aastat on pikk aeg, millesse mahtusid jõuline eelarvekasv 2007.aastal ja seejärel mitu kärpimisaastat, siis on alljärgnev mahukas, hõlmates kultuurivaldkonna mitmeid valdkondi. Kuna kultuuriministeeriumi haldusalas on kümneid erinevaid valdkondi, siis kõiki ei õnnestu siinkohal kahjuks käsitleda. Seetõttu esitan olulisemaid noppeid möödunud tegevusaastatest," jätkas Jänes, kelle tingimus Delfile ministriaastaid kokku võtta, oli lühike - me peame ta tagasivaate esitama kärpimata kujul.

Teeme seda eelkõige toimetatud, vähem kärbitud moel, kuigi vastust või vastuseid küsimusele, mis Jänesel ministrina ebaõnnestus, ei saanudki me teada...

"Minu jaoks on kõige olulisem fakt, et vaatamata masule ei suletud Eestis mitte ühtegi kultuuriasutust. Meiega võrreldavates riikides Lätis ja Leedus see kahjuks nii ei olnud. Seal pidid mitmed kultuuriasutused oma uksed sulgema või liituma teistega," kinnitas ta. "Ja ma olen täiesti veendunud, et mitmed ettevõtmised, mis täna võivad pealiskaudsetele inimestele tunduda ebaõnnestumistena, on olnud starteegilises plaanis ja tuleviku tarvis möödapääsmatud sammud ja otsused."

Alljärgnev on viimaseid päevi kultuuriministrina töötava Jänese raport.

Minister Jänese uuendused

* Jõustusid mitmed loomeinimeste olukorda parandanud seadusemuudatused – loometoetuse maksmise aeg pikenes poolelt aastalt aastale, rohkem laenutushüvitisi läheb eesti kirjanikele .

* 2011. aasta aanuarist värskelt jõustunud kunsti toetamise ehk niinimetatud protsendiseaduse positiivsed mõjud saavad olema reaalselt tajutavad mõne aasta jooksul.

* Kultuuri elutööpreemiad kasvasid senise 600 000 krooni (38 346 eurot) asemel 1 miljoni kroonini (63 925 eurot)

* Uue algatusena asus kultuuriministeerium toetama rahvusvahelise Arvo Pärdi keskuse tegevust.

* Avanes neli uut kultuuriruumiprogrammi, mis keskenduvad saarte, Peipsiveere, Mulgimaa ja Virumaa kultuuripärandile.

* Muusikavaldkonda tekkis juurde uus ja kauaoodatud tegija – Eesti kontsertkoor.

* Toimusid põhimõttelised ja kirglikud arutelud kultuurivaldkonnas – maakonnamuuseumidele leidsime arutelude tulemusel üheskoos parima kokkupuutepunkti Eesti Rahva Muuseumi juures.

Minister Jänese õnnestumised

*Alates 2008. aastast toimusid teema-aastad, mis andsid kultuurile lisaraha* Renoveeriti ja taasavati Peterburi Jaani kirik

* Avati kaasaegneTehvandi spordikompleks

* Euroopa Liidu ja riigipoolse kaasfinantseerimise toel arenes jõuliselt muuseumivaldkond ja investeeringud muuseumitesse .

* Märkimisväärsed olid otsused lülitada üleriigilise tähtsusega kultuuriobjektidesse ERM ja AHHAA teaduskeskus. ERM-i ehitushange on pineva töö tulemusena välja kuulutatud ja AHHAA teaduskeskus avatakse 6.mail 2011

* Kultuurivaldkonnale õnnestus hankida loomemajanduse toetuse näol arvestatavalt lisavahendeid 100 milj EEK samuti Euroopa Liidu struktuurfondidest.

* Nelja aasta jooksul on Kultuuriministeerium oluliselt panustanud Eesti kultuuri ekspordile. Juurde on loodud kaks kultuuriesindaja kohta.

* 2008. aasta oli seoses riigi juubeliaastaga erakordne aasta, sest Eesti kultuuripäevad toimusid viies riigis: Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Venemaal ja Suurbritannias. 2010. aastal toimusid koostöös sihtasutusega Tallinn2011 Eesti kultuuripäevad Istanbulis.

* 2011 aasta sügisel on tulemas kultuuripäevad Pariisis ja Helsingi raamatumess, kus oleme peakülalised. Selle staatuse saamine oli väga suur töö.

* Välissuhetes tuleb märkida saavutusi seonduvalt UNESCOga : Eesti-Läti-Leedu ühistaotlus, mis käsitles Balti keti dokumentatsiooni, arvati UNESCO maailma mälu registrisse. Samuti kanti seto leelo UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning Eesti valiti ülitihedas konkurentsis UNESCO maailmapärandi komitee liikmeks.

* Leidsime ERRile täiendavaid rahalisi võimalusi, mis aitasid käivitada teise teleprogrammi

* Uue algatusena tuua ERR saatekavva kultuuriuudised ja luuleminutid,

* Loodi väga heal tasemel ERR vene- ja inglis e keelsed uudisteportaalid.

* Eesti läks analooglevilt üle digitaalajastusse.

* Vastu võeti meediateenuste seadus.

* Lõimumisvaldkond liideti Kultuuriministeerium iga 2009 aasta suvel . Valdkonna liitmine Kultuuriministeeriumiga on leidnud tunnustust ka mitmetes välisriikides.

Plakatikampaaniate asemel tehakse sisulist tööd äärmiselt professionaalselt.

* Kultuuri ja spordi rolli integratsioonis on hakatud üha enam esile tõstma ka Euroopa Liidu integratsiooniteemalistel kohtumistel.

* Eestis toimusid mitmed rahvusvahelised tiitlivõistlused. Suurimad neist olid 2010 EM iluuisutamises, 2011 talialade MM juunioridele ja U23-le. 2011. aasta suvel toimub juunioride EM kergejõustikus

* Kultuuriministeeriumi toel avati uusi tervisespordikeskusi ja spordihooneid.

* Aastatepikkune panustamine liikumisharrastuse programmi näitab häid tulemusi – 35 protsenti eestimaalastest tegeleb liikumisharrastusega.

* Peatselt alustab tööd Eesti Spordiregister, mis annab tugeva aluse riikliku spordipoliitika kujundamiseks.

* Õiglane on meenutada, et pärast langusperioodi kasvas kultuurieelarve käesoleval 2011. aastal eelmisega võrreldes 25,5 miljoni euro võrra (400 miljoni krooni võrra). See on 17,3% kasvu võrreldes 2010 aasta kulude üldmahuga. Neile summadele lisandub ka CO2 kvootide müügist laekuv tulu kultuuriasutuste energiasäästlikuks renoveerimiseks.

Minister Jänese mured

Majanduslanguse mõjudest ei jäänud puutumata ükski valdkond meie, ka kultuurivaldkonnas tuli teha karme kärpeid.

* Kahju on, et majanduslanguse ja riigieelarve kärbete tõttu jäi seisma riikliku ringiraha seaduse menetlemine. Eelnõu ise valmistati Kultuuriministeeriumis juba 2008. aastaks ette ja pärast valitsuselt heakskiidu saamist jõudis see ka Riigikogusse.

* ERSO sattus eelmise direktori juhtimisvigade tõttu majandusraskustesse. See ohustas orkestri tegevust ja pillimeeste töötasu.Tänaseks on ERSO saanud avaliku konkursi kaudu endale uue direktori Kadri Tali, kelle kogemustele toetudes saab vaadata rahulikult tulevikku orkestri igapäevategevuse ja arengute osas.Kurb on aga see, et ERSO sisulise tegevuse ja finantstegevuse probleemide lahendamise protsess muutus üliemotsionaalsete ja ebaadekvaatsete arutelude ohvriks.