Kas tunnistate, et teie ja Neeme Järvi avalik vaidlus on muutunud inetuks ning toob meie kultuurile vaid halba?

Mul ei ole olnud valikut — ministriamet tähendab vastutust maksumaksja raha eest.
Probleemide põhjus on vale kulutamine — ajal mil kõik Eestis säästlikult toimetasid ja ka ERSO juht teadis, et peab eelarvest üheksa protsenti kokku hoidma, kulutas ta hoopis rohkem raha kui eelmisel aastal.

Sellises olukorras pole mul võimalik öelda, et küsime selle raha riigieelarvest teiste kultuurikollektiivide või -valdkondade arvelt ERSO-le tagasi. Samuti ei saa seda võtta lastelt või eakatelt.

ERSO vallandatud juhi — Siitani ettepanek oligi just see, et võtta puuduolev raha teiste arvelt. Ma ei saa nii käituda ja tean, et ükski minister ega hea juht nii ei teeks.

Neeme Järviga minul vaidlust pole — mul on kahju, et ta on öelnud inetusi meie riigi, uue juhi ja ka minu kohta, kuid usun, et see on tingitud emotsioonidest ja vähesest informeeritusest. Avalik arvete klaarimine ja kirjade kirjutamine pole olnud ministeeriumi praktika, soov ega tahtmine.

Ei ole minu asi kommenteerida ka neid suuri lepinguid, mis on tehtud.

Kindlasti on parim viis rääkida erimeelsused selgeks töö käigus. Nö avalik “musta pesu pesemine” ei tee au kellelegi.

Kas olete viimase kahe nädala jooksul kaalunud tagasiastumist?


Minu peamine missioon on taastada töörahu ERSO ümber ja hoolitseda, et orkestrantidele jätkuks nüüd palgaraha. Vastutama peab aga see, kes on finantsdistsipliini rikkunud.

ERSO-l on uus juht ja ma usun, et ta juhib ERSO õigele teele tagasi. Seega ei ole mul olnud põhjust kaaluda tagasiastumist.

Kuidas peaks Teie silmis tüli lõppema?

Seda olukorda ei ole võimalik tülina defineerida. Olen eeldanud, et inimesed täidavad seadust.
Kui seda ei tehtud, peavad nad vastutama. Seaduse rikkumist ei saa sallida või õigustada, isegi kunstiliste eemärkidega mitte.

Tähtis on, et orkestri uus juht saab kiiresti segastes rahaasjades selgust. Kultuuriministeerium püüab praegu Andres Siitani tegude ja tegematajätmiste tagajärgi lahendada.

Üheskoos peame leidma võimalused, et ERSO mängijad saaksid kindlasti sel aastal oma töötasu kätte. See on peamine.