Järva-Jaani Gümnaasiumi direktor Raigo Prants vallandas Priit Dievese kooli ajaloo ja ühiskonnaõpetuse õpetaja ametikohalt alates 10. juunist. Ajalooõpetaja Priit Dieves süüdistas oma kooli selles, et see laskis ta lahti Õhtulehes avaldatud arvamusartikli pärast. EKRE liige Dieves arvas, et ta lasti lahti ta veendumuste eest. Järva-Jaani Gümnaasium vastas sellele, et õpetajaga oli mitmeid probleeme, sest ta läks oma õpilastega tülli ja kiusas neid.

Dievese artikkel ilmus 8. juunil ja juba 9. juunil vormistas Prants töölepingu erakorralise ülesütlemise käskkirja. Käskkirjas heideti Dievesele ette artiklis väljendatud seisukohtasid ja seda, et ta nimetas end õpetajaks, mis võimaldab kerge vaevata tuvastada, et ta töötab Järva-Jaani Gümnaasiumis. Samuti viitas vallandamisotsus kahele Dievese kohta tehtud direktori käskkirjale.

Järva-Jaani vallavanem Arto Saar astus oma blogis looga "Valekõne vs tõdekõne?" gümnaasiumi direktori Raigo Prantsu kaitseks välja ning kinnitas, et ajalooõpetaja vallandamise põhjuseks ei olnud mitte ainult artikkel "Lastetud naised, laske oma ülikõrge latt alla!", vaid probleemid olid palju sügavamad.

Vallandamise põhjuste väljaselgitamine läheb aga veelgi keerulisemaks pärast Priit Dievese nüansirohket selgitust Delfile, kus ta väidab, et kogu töölt lahtilaskmine taandub poliitilisele vastuolule vallavanemaga ning kriitilisele artiklile maakonnalehes hoopis teisel teemal. Pärast seda ilmunud Õhtulehe artikkel oli tema sõnul otsitud põhjus, mille absurdsust püütakse laimukampaaniaga varjata.

Delfi avaldab täismahus Järva-Jaani vallavanema Arto Saare blogipostituse.

Sellist meedia turmtuld pole jupp aega Järva-Jaani kohta olnud. Sügisel olime ka meedias, aga siis olime teistpidi hambus. On aeg taas selgitada ning ehk avada mõni silmaklapp, kirjutab vallavanem Arto Saar.

Hetkel on Dievese keiss ületanud juba igasugused normaalsuse piirid ja pean õigeks, et lisaks direktori poolt antud selgitustele läbi pressiteate, annan ka ise natuke taustainfot, sest see, kuidas direktorit praegu süüdistatakse nii poliitilistes skeemides kui muus sajas patus, on ebaõiglane lihtsalt.

See, kuidas Õhtuleht mõnitab ning ka paljud peavad direktori sõjaväelist tausta halvaks, on samamoodi inimeste lahterdamine (Kaitseliit ja teised on samuti siis nn ebakompetentsust täis), aga sellel ma ei tahtnud peatuda.

Praegu on Dievesest tehtud justkui märter, kes tänastes lehtedes ütles, et tal pole ühtegi konflikti olnud ei laste ega lastevanematega ning et vallandamisega päädinud artikli kirjutamine oli vaid ettekääne õpetajast lahti saamiseks (esialgu oli tegemist poliitikaga).

Juba sellise lause eest, mis tähendab sulaselget valetamist, võib Dievesele uue käskkirja teha. Tänu konfliktidele õpilastega on ta klassijuhataja koha pealt korra tagasi kutsutud ning korra on klass keeldunud tema klassijuhatamisest.

Ise olen ka lapsevanemana käinud koolis konflikti tagajärgi selgitamas ja klaarimas.

Kui tundub, et hakkan praegust direktorit õigustama, siis tegelikult ta neist varasematest juhtumitest väga ei teagi midagi ning tema on fikseerinud lihtsalt viimase aasta juhtumid. Kui varasemad jamad oleks fikseeritud, siis ilmselt poleks pidanud Raigo [Prants - toim] Dievesega üldse tegelema.

Paari viimase päeva jooksul on mulle antud veel teada juhtumitest (lapsevanemad on ise otse mulle rääkinud), mis juba varasematel aastatel on toimunud, ning need on juba päris tõsised juhtumid, kuid mis kahjuks pole välja tulnud või pole neile piisavalt tõsiselt reageeritud.

Ühelt poolt justkui ei tahaks neid teemasid avalikustada, sest teeb ilmselt võimatuks Dievese edasise õpetajakarjääri, aga teiselt poolt on seda õiglane teha, sest siis saab ka avalikkus aru, et probleemid on palju sügavamad ning tõsisemad ja antud inimene ei sobi kuidagi õpetajaks.

Huvitus väidetavalt alaealistest tüdrukutest

Mõlemad juhtumid on seotud alaealiste tüdrukutega. Esimesel juhul andis lapsevanem teada, et Dieves jälgis tema tütart liigse tähelepanuga, mis ületas selgelt tavapärase vaatamise piirid, ning õpilane keeldus seejärel ka tundidesse minemast.

Teisel juhtumil kutsus Dieves ühe alaealise tüdruku kohtama ning see leidis ka aset. Kui see on normaalse õpetaja käitumine, siis andke andeks, midagi on väga mäda.

Pikemalt ja detailsemalt ei hakka antud juhtumeid kirjeldama ja sellest pole ilmselt Dieves ise ka huvitatud.

Jah, need kaks viimast juhtumit tulid minu jaoks välja pärast seda vallandamist, aga seda enam õige see vallandamine tundub. Lisaks see valetamine, et konflikte pole varem olnud. Kui nüüd võtta seda, et Dieves ütleb, et see artikkel oli vaid ettekääne ja põhjus on mujal (kas siis poliitiline või isiklik vimm, mida kumbagi see ju polnud), siis tegelikult jah, põhjust oli juba palju varem. Isegi kui töövaidluses ja mujal peaks välja tulema, et tema artikkel oli igati väärikas naiste suhtes ning õiguskantsler annab oma hinnangu, et lepingu lõpetamine on valesti toimunud ning õpetaja ennistatakse ametisse, siis pikka pidu poleks, sest tunnistajad on olemas ning valmis ka rääkima.

Ma muidugi ei ole kindel, et need kaks juhtumit ning minu konfliktid ainsad on, ja neist võiks tegelikult ju teada anda ka, sest täna kutsus Dieves ise ju kogukonda ehk Järva-Jaani elanikke üles diskussioonile ja tagasisidele. Kirjutas ka, et tema ja direktor ühte majja ei mahu. Kuna direktori tööandja on vallavalitsus, siis hetkel temal töökoha pärast muret pole. Arvestades viimase aasta kooli arenguid, uusi õppemeetodeid, mis sügisest rakenduvad, uusi õppesuundi ning ka rahvusvahelist koostööd, siis peaksime ikka päris rumalad olema, kui sellisest koolijuhist lahti ütleme.

Meenutuseks TV3 uudis. Lugesin aritklite kommentaare ka ja kuskil soovitati vallavanemal nn "mune näidata" ja direktor vallandada. No sorry, pole põhjust, vastupidi. Kiidan ja innustan direktorit, sest selliseid uusi tuuli meil vaja ongi.

Kahju on muidugi, et noor õpetaja ei suutnud ennast ka aasta jooksul parandada ning peab uusi eluradu otsima hakkama, kuid küll koduerakond ta järjele aitab, sest oli ju tegemist "ilmselgelt" poliitilise aktsiooniga (minu isiklik kogemus konfliktis oli ammu enne tema EKRE-sse astumist). Kuigi ei mina ega kooli direktor ei kuulu ühtegi parteisse ja ka mingeid eelistusi pole. Küsimus on laste õpetamises ning väärtustes, mida õpetaja peab kandma ja edasi andma kui soovib olla Järva-Jaani Gümnaasiumi õpetaja.

Aga ilmselt pole see lugu veel läbi ja loeme veel mitmeid artikleid kuidas kedagi taga kiusatakse või kuidas vallavanem õigustab direktori tegevust või kuidas sõjavägi mõjub inimestele halvavalt või kuidas tegelikult peaks koolielu korraldatud olema või kuidas lapsevanemad mõtlevad jutte välja jne. Eks jääme juhiseid ja hinnanguid ootama ning küll ühiskond ja inimesed (eemal ja kaugel) ju teavad, kuidas on õige.

Loodetavasti aga saite natuke rohkem aimu, mis mehega tegu ja kuidas lausvalesid tõe pähe esitletakse. Meedia on kõikvõimas.

Saar: rääkisin blogis seda, millega minu poole pöördutud on

Delfi palus Järva-Jaani vallavanemal blogis avaldatud süüdistusi, et ajalooõpetaja on alaealiste tüdrukute suhtes kohatut huvi üles näidanud, täpsemalt kommenteerida.

Vallavanem lausus, et lapsevanemad on tema poole selliste probleemidega pöördunud, kuid ta ei soovi olla vahendaja. "Mina lihtsalt rääkisin seda, millega lapsevanemad on minu poole pöördunud ja mis info mis mul on olemas," kinnitas Saar. "Niipalju, kui ma nendega kõnelesin ja küsisin nende käest, siis nad olid valmis seda tunnistama."

Ta kinnitas, et mõlemad tüdrukud, kes väidetavalt Dievese huviorbiiti sattusid, on sama kooli õpilased.

Saar ütles, et sooviks pigem teema vaibumist, kuid märkis, et tema blogipostitus avab rohkem silmi ja väide poliitilise ärategemise kohta on tõest väga kaugel.

Dieves: tegu on poliitilistest erimeelsustest tingitud laimuga

Dievese arvates on tema kohta käivad süüdistused absurdsed. "Ma ei hakanud isegi mitte vihastama või välja tegema. Kui madalale annab ühel vallavanemal veel laskuda? Mis see järgmine süüdistus on?" küsis ta nördinult.

Ränga süüdistustelaviini alla langenud Dieves lükkas ümber väite, nagu ta oleks alaealist õpilast ebasündsa pilguga vaadanud. "Mina ei ole küll kedagi vaadanud. Sellisel juhul, palun väga, kes see siis oli, keda ma vaatasin? Kes see oli see tütarlaps ja kes on see lapsevanem, kes mind süüdistab?"

Täiesti ausalt – ei ole mina ühtegi enda praegust ega endist õpilast välja kutsunud.
Priit Dieves

Teine etteheide seisnes selles, et Dieves olevat sama kooli teise tütarlapsega kohtingul käinud. "Täielik vale. Jälle, keda ma olen kohtingule kutsunud? Täiesti ausalt – ei ole mina ühtegi enda praegust ega endist õpilast välja kutsunud," lükkas ajalooõpetaja süüdistused resoluutselt ümber.

Dieves kutsus üles lapsevanemaid ning lapsi, kellega ta väidetavalt valesti käitus, välja tulema, et saaks süüdistuse üle arutleda.

Vallavanem süüdistas enda blogis Dievest ka valetamises, kui õpetaja oli eitanud, et tal õpilaste ja õpetajatega probleeme olnud on. "Seal ta tõlgendas minu väidet väga valesti. Mina rõhutasin, et mul ei olnud antud hetkel ehk vallandamise ajal ühtegi konflikti ei õpilaste ega lastevanematega," ütles Dieves.

Kaks konflikti, mis tal kunagi õpilastega olid, on õpetaja sõnul ammuilma positiivse lahenduse saanud ja tema ning õpilaste poolt ära unustatud. "Ikka tuleb selliseid arusaamatusi ette, et räägime üksteisest mööda, saame teineteisest valesti aru."

Dievese kinnitusel pole talle keegi selliseid asju, nagu vallavanem blogis kirjutas, ette heitnud. "Minu arvates on see täielik laim ja tähelepanu kõrvale juhtimine vallandamise tegelikest põhjustest, sest see põhjus on täiesti absurdne," sõnas ajalooõpetaja.

"Nad soovivad näidata, et ma olen väga konfliktne inimene ja õpetaja. Tegelikult see ei ole nii. Omalt poolt ma vastasin direktori pressiteatele, et mina olevat ajalootunnis ühte rahvust alavääristanud. Täielik vale, laim ja hämamine direktori poolt," rõhutas Dieves.

Ma leian, et tegu on poliitilise võitlusega, kuna mina olen lisaks õpetajatööle Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Järva-Jaani osakonna juht. Minul tekkis vallavanemaga väitlus poliitilistes seisukohtades.
Priit Dieves

"Ma leian, et tegu on poliitilise võitlusega, kuna mina olen lisaks õpetajatööle Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Järva-Jaani osakonna juht. Minul tekkis vallavanemaga väitlus poliitilistes seisukohtades," avaldas Dieves.

6. ja 7. juunil oli Dievesel tõsine meilivahetus vallavanemaga. "Mina kui EKRE osakonnajuht väitlesin vallavanemaga. Me rääkisime poliitilistest seisukohtadest. Sellel samal teisipäeval, 7. juunil astus direktor klassi, tööpäev oli lõppemas, õiendas, riidles sellepärast, et ma avaldasin artikli Järva Teatajas, kus ma kritiseerisin tänavafestivali korraldamist. Tänavafestivali üks korraldaja oli ka vallavanem," kirjeldas ta sündmuste jada.

Õhtulehe artikkel oli Dievesel juba esmaspäeval ära saadetud ja ta ei hakanud seda tagasi võtma. "See oli hoopis teisel teemal. Minul oli vallavanemaga poliitilisel tasandil konflikt olemas, mitte õpetajana," sõnas ta.

Dievese artikkel Õhtulehes ilmus 8. juunil, 9. juunil sai ta vallandamisteate, mis hakkas 10. juunil kehtima.

"Ma arvan küll, et asi pole isegi Õhtulehe artiklis. Ma arvan, et vallavanem pani direktori tanki. Ütles, et leia võimalus ja lase Dieves lahti. Võimaluse ajend tuli väga ruttu - juba neljapäeval, kui ilmus arvamusartikkel Õhtulehes," leidis Dieves, lisades, et on näha, kuidas vallavanem jõuliselt direktori seljataga seisab.

Laim pärsib uue töökoha leidmist

"Direktor oma pressiteates, TV3 saates ja vallavanem blogis on teinud minu vastu korralikku mustamiskampaaniat. Ma olen kandideerinud mitmesse kooli tööle ja nendest on eitav vastus tulnud. Tuuakse muid põhjusi, meedia tähelepanu all olemist muidugi ei mainita. Kolmest koolist, kus töövestlusel käinud olen, on tulnud eitav vastus. Kaks kooli pole üldse ühendust võtnud. Laimukampaania on direktoril ja vallavanemal korda läinud ja on jäetud mulje minust kui väga konfliktsest inimesest ning õpetajast, aga tegelikult nii see ei ole," rääkis Dieves.

"Tegelikult on direktor sõjaväe taustaga, allub ise vallavanemale ja nõuab õpetajatel pimesi alumist. Seda oli terve selle õppeaasta jooksul näha," avaldas ta.

Dieves on vallandamisotsuse töövaidluskomisjoni kaevanud. "Pöördun ka võrdõigusvoliniku poole. Minu jaoks on see juba põhimõtteline. Meil on demokraatlik riik, meil kehtivad inimõigused ja üks inimõigus on ka sõnavabadus ja selle eest ma seisan."

Praegu on endised kolleegid Dievese sõnul ära hirmutatud. "See on selge näidispoomine, et näidatakse, kui lihtne on vallandada. Mõni ütleb, et parem huntidega kaasa ulguda, kui ära sööduks saada."