“Kui Riigivapi II klassi, mida on siiani väga vähe ja väga valitult antud, saab sel korral isegi Tarmo Mänd, siis on tõesti piinlik ja kaalusin, kas mitte seda tagasi anda,” sõnas Lagle Parek Eesti Päevalehele.

“See Valgetähe II klassi orden, mis mulle nüüd tahetakse anda, on niipalju pisema tähtsusega, et sellest poleks mõtet loobuda, kuigi ma ei saa aru, miks peab ühe ja sama asja eest kaks korda ordenit andma,” lausus Parek. “Oma praeguse tegevuse eest kodanikuühiskonna ülesehitamisel võtaksin hea meelega autasu vastu, kuid vabariigi taastamise eest olen ju juba saanud,“ lisas ta. Parek enda sõnul ilmselt siiski kummastki ordenist ei loobu, sest võtab neid tõsiselt kui väljateenitud tunnustust.

“Milles Lennart Meri, kes mulle Riigivapi II klassi ordeni andis, süüdi on, kui selle kõrge autasu soliidsust nüüd niivõrd vähendatakse?” põhjendas Parek, miks ta loobus esialgsest mõttest varasem orden tagastada.

“Kõhklusi ja kahtlusi on paljudel ning seal nimekirjas on ju ka palju kenasid inimesi, kes on riigi kõrge tunnustuse ära teeninud, aga on palju neid, kes toredasti sammusid nõukogude korra ülesehitamisel ja pärast riigikorra muutumist asusid sama toredasti sinimustvalgesse rivvi,” ütles Parek.

“Inimesed võivad muutuda ja ma ei ole nende peale tige, kuid kas nad peavad saama austasustatud riigi taastamise eest?! Ülesehitamise eest küll — selle vastu ei saa midagi olla,” ütles Parek.

Varem on ordenist loobumisest teatanud sarnaselt Lagle Parekiga nõukogude ajal poliitilistel põhjustel vangistatud Enn Tarto ning ajaloolane Ott Sandrak.