Taoline lagastamine ei toimu lasteaias mitte esimest korda. Ka eelnevatel aastatel on lasteaia hoovist leitud tühje viina- ja õllepudeleid, rääkimata suitsukonidest. Seetõttu tegid Valjala lasteaia töötajad ja lasteaia hoolekogu avaliku pöördumise kohalikule kogukonnale, kutsudes lapsevanemaid üles jälgima, millega nende võsukesed vabal ajal tegelevad, kirjutab Saarte Hääl.

Valjala lasteaia hoolekogu esimees Maris Paomees ütles, et tegelikult näitab lõhkumine seda, et noortel pole alevikus midagi mõistlikku teha.

“Seda enam, et eeldatavasti on tegemist oma kogukonna noortega, kes on ise selles lasteaias käinud,” märkis Paomees, lisades, et Valjala vallas ei ole ka noorsootöötajat, noorsootööd koordineerib Valjala rahvamaja.

Hoolekogus on olnud ka arutusel võimalus panna lasteaia 1. rühma nurgatagusesse üles valvekaamera.

Lasteaia hoolekogusse kuuluva Kristiina Maripuu sõnul on tal kahju, et vallas elab inimesi, kes tahavad liiga teha kõige väiksematele. Lõhkuda ära laste atraktsioonid, lapsevanemate tehtud mänguvahendid, lagastada ümbrust ja liivakaste ning lausa grupiviisiliselt oksendada sõimerühma terrassile — et selliseid asju teevad meie oma noored, see on väga kurb, rääkis ta.

“Kas neil tõesti häbi ei ole?” küsis Maripuu. “Ma mõistan, et lasteaia terrassid pakuvad noortele kaitset halva ilma ja vanemate pilkude eest, aga palun, ärge lõhkuge maja, milles ise kasvanud olete.”

Valjala lasteaia direktor Marina Tamm ütles, et ta on rääkinud nende õpilaste vanematega, kelle lapsed õhtuti lasteaiahoovis mängimas käivad, ja palunud vanematel ka oma lastele rääkida, et lõhkumine on lubamatu.

“Loodan väga õpilaste vanemate toele ja nende selgitustööle,” märkis Tamm, lisades samas, et kuna kedagi otseselt teolt tabatud ei ole, ei saa ka politsei kedagi süüdistada. “Olen eelnevatel aastatel kutsunud politsei, kui lõhuti telliskivimüürid, siis lõppeski asi nii, et meie koristasime lõhutu lapsevanemate abiga ära,” rääkis juhataja, kes seekordsest lagastamisest ei ole politseid veel teavitanud.

Lasteaia mänguväljakut ei saa ka lukku panna, kuna see on avalik väljak. “Kõige hullem on see, et lapsevanemad teevad meile ise neid pinke, ja ma ei tea, mis jõuga on need ära lõhutud,” oli juhataja nõutu. Katkised atraktsioonid “Laev”, “Laste kindlus” ja “Auto” on lasteaia hoovilt ära koristatud.

Saarte Hääle andmetel nähti purjus noorte seltskonda nädalavahetusel kohalikul maalinnal pidutsemas. Väidetavalt olevat kohalike noormeestega liitunud kaks noort neidu Kuressaarest, kes samuti ei häbenenud end täis juua.