Ehkki üldjuhul tuleb laen tagasi maksta 90 päeva pärast, on tagasimaksetingimusi ministri otsusega võimalik muuta, kirjutab Õhtuleht.

Välisminister Marina Kaljurand ütles aga möödunud nädalal riigikogu ees kõnet pidades, et riik on toetanud mehi ligi 120 000 euroga.

"Oleme neid siiamaani erandkorras aidanud tagatiseta laenuga ehk siiamaani oleme me neile välja andnud tagatiseta laenu suurusjärgus 120 000 eurot, mis on erakordne Eesti praktikas. Aga me oleme arvestanud selle asja erandlikkust: 14 Eesti kodanikku kaugel kodumaast, kultuuriliselt ja olmeliselt väga rasketes tingimustes. Ehk meie eesmärk on teha kõik, et nad saaksid pöörduda kodumaale," rääkis Kaljurand.

Laevakaitsja Alvar Hunt, kes on üks 14-st nüüd vangis viibivast eestlasest rääkis detsembris Delfile antud intervjuus, et iga päev "tiksub" neil sisuliselt vähemalt ligi 330 eurot võlga juurde.

"Jämedalt on niiviisi, et see põhilaen on meil 11 eurot päevas, keskmine kuu tuleb 330 euri nägu. See katab ära üüri või odavama hotelli ja natuke jääb üle söögi jaoks, oleme natukene küsinud juurde, et söögi jaoks oleks, aga oleme tänulikud selle üle, mida saab. Ülejäänud oleme saanud kodustelt," rääkis Alvar.

"Välisministeerium on täna seisukohal, et nad pole öelnud, kas tahavad tagasi seda raha ja millises ulatuses. Sisuliselt on see olnud intressita tagatiseta laen. Esimene tähtaeg on kolm kuud, kuid vaevalt keegi seda tagasi kohe maksta jõuab. Välisministeerium ise vast ka ei usu seda ilmselt. On suur tõenäosus, et nad võivad selle laenu ka tühistada. Ministeerium on ise ka aru saanud, et me ei ole kriminaalselt süüdi ja selline protsess on läinud lihtsalt venima. Samuti on ju tegu meestega, kellest pooled on teeninud Eesti riiki ja käinud missioonidel Afganistanis ja mujal," lisas Alvar.

India politsei vahistas laevakaitsjad enam kui kahe aasta eest, süüdistades neid illegaalselt India vetes viibimises, illegaalsete relvade omamises ning kütuse tankimises.

Kohtuotsusega on nad vangi mõistetud. Sel nädalal arutab India kohus laevakaitsjate kautsjoni vastu vabastamist.