"See on kõige hullem arvutiviiruse epideemia, mida ma olen üheksa aasta jooksul sel alal töötades näinud," kommenteeris arvutiviiruse levikut F-Secure Corporationi viirustõrjeuuringute juht Mikko Hypponen.

Tema sõnul sai F-Secure Corporation esimese teate ohtlikust viirusest neljapäeval kella 9 paiku Norrast, kella 13 oli viirus laastamistööd teinud juba enam kui 20 riigi arvutites.

Eestis hakkas viirus kahju tegema neljapäeval kella 11 paiku, suurim laastamistöö kestis 11 ja 12 vahel enne seda, kui levisid hoiatavad teated viirusest "ILOVEYOU".

Arvutiviiruste tõrje spetsialistid on selgitanud, et "ILOVEYOU" läks liikvele neljapäeval Kagu-Aasiast sealse kohaliku aja järgi õhtul ja levis laialdaselt Euroopasse ning tööpäeva alguseks ka Ameerika Ühendriikidesse.

Neljapäevane viirus levis kiiremini kui ükski varasem maailma arvutivõrke ohustanud viirus. Viirust "ILOVEYOU" ei leidnud ega takistanud teadaolevalt ükski viirusevastane arvutiprogramm, teatas Baltic Computer Systemsi viirusetõrje ekspert BNS-ile.

"ILOVEYOU" oli arvutiviiruste seas "ussiks" kvalifitseeritava e-posti teel leviva programmijupiga, mis kirjutas Windowsi operatsioonisüsteemis üle teatud registrid, .jpg-laiendiga pildifailid ning .mp3-laiendiga helifailid.

Lisaks paljundas viirus ennast, võttes e-posti kasutamise programmi MS Outlook elektronpostkastist kõik kasutaja poolt sisestatud aadressid ning saates ennast nendel aadressidel "ILOVEYOU" pealkirjaga edasi.

Viirus arvatakse olevat pärit Filipiinidelt ning selle autoriks on Spyderi nime all tegutseja, kuna viiruse tekst sisaldas sõnu "rem barok -loveletter(vbe) rem by:spyder / ispyder@mail.com / @GRAMMERSoft Group / Manila, Philippines".

Eestis seni suurim viirusekahju tekkis oluliselt väiksema levikuga CIH-arvutiviirusest, mis levis mullu 26. aprillil. CIH hävitas arvutite kõvaketaste sisu.

1999. aastal kogu maailmas levinud ohtlik Melissa-nimeline viirus puudutas Eestit vähe. Melissa-viiruse autori suutsid Ameerika Ühendriikide salateenistused välja selgitada ja arvutihuligaani kohtu alla anda, süüdimõistmise korral võib teda oodata kuni kümneaastane vanglakaristus.