Nimelt tõi riigikogu pressiteenistus välja, et seaduse järgi tuleb õiguskantsleri ettepanek, kui see tehakse, võtta päevakorda riigikogu juhatuse algatusel või riigikogu esimehe ettepanekul esimesel võimalusel.

Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse kohaselt algab ettepaneku arutamine selle esitaja ettekandega. Seejärel avatakse läbirääkimised, mille käigus esinevad sõnavõttudega oma arvamust avaldada soovivad riigikogu liikmed, komisjonide ja fraktsioonide esindajad.

Pärast läbirääkimiste lõpetamist paneb istungi juhataja ettepaneku hääletamisele. Kui ettepanek puudutab aga riigikogu liikme kriminaalvastutusele võtmist (nagu see praegusel juhul ka oleks), siis see riigikogu liige sõna võtta ega hääletada ei tohi. Seega ei tohiks Laasi ja Toobal seaduse järgi riigikogu ees enda kaitseks sõna võtta.

Selleks, et ettepanek läbi läheks, on seaduse järgi nõutav riigikogu koosseisu häälteenamus. Seega kui õiguskantsler peaks tegema riigikogule ettepaneku Laasilt ja Toobalilt puutumatuse äravõtmiseks, peavad sellega nõustuma vähemalt 51 saadikut.

Vastavalt põhiseadusele saab saadikut kriminaalvastutusele võtta ainult õiguskantsleri ettepanekul riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul.

Prokuratuur kuulutas Keskerakonna kahtlustavaks

Riigi peaprokurör Norman Aas esitas täna õiguskantslerile taotluse teha riigikogule ettepanek anda nõusolek Priit Toobalilt ja Lauri Laasilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks ja nende suhtes süüdistusakti koostamiseks.

Riigiprokuratuur soovib esitada riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises karistusseadustiku paragrahvile 22 lg 2 - paragrahvile 137 lg 1 ja paragrahvile 22 lg 2 - paragrahvile 156 lg 1 järgi selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.

Lisaks soovib riigiprokuratuur esitada süüdistuse Priit Toobalile dokumendi võltsimises karistusseadustiku paragrahvile 344 lg 1 järgi selles, et ta võltsis viite Eesti Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad tegelikkuses mitteasetleidnud sularahaannetusi kokku summas 11 030,28 eurot.

Samuti soovib riigiprokuratuur esitada süüdistuse Priit Toobalile erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumises karistusseadustiku paragrahvi 402¹ lg 1 järgi selles, et ta võttis võltsitud kassa sissetuleku orderite alusel erakonnale vastu sularaha summas 11 030,28 eurot, kuigi sissetuleku orderites ja nende alusel koostatud annetuste registris füüsiliste isikute sularahaannetustena kajastatud raha tegelik päritolu ei ole teada.

Seoses Priit Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega on kahtlustatav ka juriidiline isik MTÜ Eest Keskerakond karistusseadustiku paragrahvi 344 lg 2 ja paragrahvi 402¹ lg 2 järgi.