"Tänase otsuse valguses saab öelda, et õiguskantsler Indrek Teder on enda kanda võtnud ka kaitsepolitseiameti ja prokuratuuri töö kvaliteedi kontrollija rolli," märgivad riigikogu liikmed.

Toobal ja Laasi rõhutavad, et nad kinnitasid juba antud kahtlustuste kerkimisel, et on valmis kaitsma oma süütust ka kohtus ning on seisukohal, et nad ei ole seadust rikkunud.

"Õigusriigi põhimõtetega on kooskõlas, et alusetud süüdistused ei peagi kohtusse jõudma," leiavad saadikud.

Õiguskantsler Indrek Teder teatas täna, et ei pea võimalikuks esitada riigikogule ettepanekut anda nõusolek Toobali ja Laasi suhtes süüdistusakti koostamiseks.

Riigikogu liikmete juures läbiotsimisteks andis loa prokuratuur, nagu nõuab kehtiv seadus. Õiguskantsleri hinnangul on aga seadus põhiseadusega vastuolus, kuna lubab riigikogu liikmete juures läbi otsida ilma riigikogu eelneva nõusolekuta.

Riigikogu liikmete saadikupuutumatuse põhiseadusvastase rikkumise tõttu ei pea õiguskantsler põhjendatuks esitada riigikogule ettepanekut anda nõusolek Toobali ja Laasi suhtes süüdistusakti koostamiseks. Õiguskantsler tagastas täna taotlused riigiprokuratuurile.

Riigi peaprokuröri Norman Aasa sõnul on nii prokuratuur kui uurijad tegutsenud Laasi ja Toobali süüasjas korrektselt vastavalt kehtivale seadusele, probleem on aga selles, et kehtiv kriminaalmenetluse seadustik ise võib olla vastuolus põhiseadusega.

Peaprokuröri sõnul peaks õiguskantsler riigikogu liikme immuniteedi küsimuse viima nüüd riigikohtusse, kelle ainupädevuses on tunnistada seadusesätteid põhiseadusevastaseks.