Riigikogu liikmed Lauri Laasi ja Priit Toobal esitasid riigiprokurör Inna Omblerile oportuniteedi kohaldamise taotluse jälitustegevusele kihutamise kahtlustuses. Laasi ja Toobal ei tunnista end oportuniteedi kohaldamise taotlusega kahtlustustes süüdi, kuid soovivad võrdset kohtlemist ning kriminaalmenetluse võimalikult kiiret lõpetamist.

"2013. aastal novembris sai meedia vahendusel avalikuks, et peaminister Andrus Ansipi väimeest Erko Londonit kahtlustati selles, et tema logis sisse oma endise töötaja isikliku e-posti aadressi kontole. Artikli kohaselt tuvastati kriminaalmenetlusega, et Erko London rikkus sõnumisaladust ja sooritas sellega teise astme kuriteo. Nimetatud asjas lõpetati kriminaalmenetlus süüdimõistva otsuseta, kuna Erko London pole kriminaalkorras karistatud ning asjas puudus avalik menetlushuvi – kriminaalmenetlus lõpetati oportuniteediga," seisab taotluses.

"Kuna meie kahtlustus on esitatud samadel alustel, kui Erko Londoni kahtlustus, leiame, et asi tuleks lõpetada oportuniteediga, kuivõrd vastasel juhul oleks tegemist ebavõrdse kohtlemisega. Isikute ebavõrdne kohtlemine on aga vastuolus põhiseaduses sätestatuga," kirjutavad Laasi ja Toobal.

Laasi ja Toobal rõhutasid, et taotlus esitati ennekõike eesmärgil, et kriminaalmenetlus nende suhtes võimalikult kiiresti ära lõpetatakse.

"Ka Riigikohus on oma otsuse nr 3-1-1-60-10 punktis 11 leidnud, et kriminaalmenetlus ise stigmatiseerib isikuid. Kuivõrd oleme avaliku elu tegelased, siis meie suhtes alustatud kriminaalmenetlusest on kirjutatud ka meedias, mistõttu on meie puhul säärast stigmatiseerimist tavalisest oluliselt rohkem," olid nad seisukohal.

Riigiprokuratuur soovib esitada riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Nimelt kallutasid Laasi ja Toobal süüdistuse kohaselt Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevad e-kirjad.