Õigusteaduse doktor Ando Leps tõstatab SL Õhtulehes küsimuse, miks oli tarvis Estonia uputada, ja pakub välja järgmise versiooni: kuna Eestis Suurpeal asus kuni 1993. aastani ülisalajane Leningradi mereuuringute instituudi Eesti filiaal, siis võis laeval veetav sõjatehnika olla pärit just sealt. Instituudi likvideerimise käigus tuli see tehnika kõrvaldada.

Kuna instituudis tegeldi väidetavalt akustikaprobleemidega ja Hara lahes asus ka allveelaevade merepolügoon, siis võis Estonial olla akustiliste allveelaevade seireseadmete komplekt, selle mingi sõlm või blokk, oletab Leps. Teadaolevalt on need niisugused poid, mis paarisaja kilomeetri raadiuses jälgivad tuumarakette kandvate allveelaevade liikumist.

„Võib oletada, et läänes seda tehnikat sellisel kujul veel ei olnud ja seepärast püüti seda kraami laevaga Rootsi saata,” kirjutab Leps.

Leps lisab, et Mart Laar külastas seda instituuti, olles peaminister. Ta tuletab ka meelde, et Laar on suur sõber tollase Rootsi peaministri Carl Bildtiga. Tema hinnangul on põhjust ka huvi tunda, mida teab Estonia uputamisest tollane president Lennart Meri.

Parvlaev Estonia uppus 1994. aasta 27. septembril, olles teel Tallinnast Stockholmi. Õnnetuses hukkus 852, laevalt pääses eluga 137 inimest.

Rootsi on nüüdseks tunnistanud, et Estonial veeti sõjatehnikat.