“Lisaks varem kokku lepitud kohtumisele Tunne Kelamiga toimub arvatavasti ka kohtumine peaminister Mart Laariga,” ütles ETAle dalai-laama visiidi Eesti-poolne korraldaja Sven Grünberg.

“Kõik selgub teisipäeval ja sellest, kui tihe on peaministri päevakava,” ütles BNS-ile Laari pressinõunik Anne Osvat.

Täna kell 16.50 Tallinnasse saabuv dalai-laama Tenzin Gjatso külastab Eestit Tartu Ülikooli (TÜ) kutsel.

Tiibeti usujuht ja eksliider dalai-laama on valitsuse esindajatega kohtunud enamuses Ida-Euroopa maades, on ETAle öelnud dalai-laama visiiti ette valmistanud Ida- ja Kesk-Euroopa Baltimaade esindaja Chhime R. Chhoekyapa.

“Dalai-laama visiit Baltimaadesse teenib kahte peamist eesmärki — inimlike väärtuste propageerimine ning erinevate usundite vastastikune ühendamine ja lähendamine,” ütles Chhoekyapa.

Homme kell 10 toimub Niguliste kirikus ühispalvus, pärastlõunal kell 16.30-18 toimub Raekoja platsil Eesti rahva kohtumine dalai-laamaga.

Kolmapäeval, 20. juunil külastab dalai-laama Tartut, kus peab kell 11-12 akadeemilise loengu ülikooli aulas ja kohtub TÜ rektori Jaak Aaviksooga.

Dalai-laama esimene visiit Baltimaadesse toimus 1991. aasta oktoobris, mil tema loengut TÜ aulas käis kuulamas tuhandeid inimesi igast Eestimaa nurgast.

Üle miljonilise elanikuga Tiibeti okupeerisid 1950. aastal hiinlased, kes on tugevalt kaasa aidanud Tiibeti rahvuskultuuri hävimisele. Tiibeti vaimne juht dalai-laama põgenes Tiibetist 1959. aastal Indiasse, praeguseks on tal 14 esindajat üle maailma.

Oma rahumeelse võitlusega Tiibeti rahva õiguste eest pälvis dalai-laama 1989. aastal Nobeli rahupreemia.

Oma pagulasaastate jooksul on dalai-laama kohtunud paljude riigijuhtidega, mais kohtus Tiibeti usujuhiga eraviisiliselt ka USA presidend George Bush.

Dalai-lama annab täna Tallinna lennujaamas 16.50 ka lühikese pressikonverentsi.