“Meil on väga kahju, et seadus jäi välja kuulutamata, meil on väga kahju, et president kahtleb konkurentsiameti võimekuses hinnakujundust reguleerida,” lausus Laar.

Tema hinnangul on kahetsusväärne ka see, et õiguskantsleri huvi monopolide ohjeldamise seaduse vastu jäi napiks ning tema ettepanekud jõudsid parlamenti siis, kui eelnõu lugemine oli sisuliselt lõpetatud.

“Monopolide ohjeldamise seaduse vastu töötavad väga mõjukad jõud, kes leiavad selle takistamiseks erinevaid võimalusi,” ütles Laar.

IRL taotleb võimalikult kiiret parlamendi kokkukutsumist, sest uuel aastal ees ootava hinnatõusu ärahoidmine ja tarbijate kaitsmine on erakonna prioriteet.

Laari sõnul on väga kahetsusväärne, et monopolide ohjeldamise seaduse väljakuulutamata jätmisega peavad tarbijad põhiseadusvastaselt jätkuvalt taluma kerkivaid vee- ja küttehindu ning õiguslikke probleeme leitakse seaduses, mis on mõeldud tarbijate huvide kaitseks ja monopolide ohjeldamiseks.

IRLi esimehe hinnangul ei ole kuidagi Eesti inimeste ja konkurentsiõiguse huvides, et veel kuudeks lükatakse edasi monopolide ohjeldamise seaduse jõustumine.

“Eesti õiguskorras on puudu monopole ohjeldav regulatsioon ja see on toonud seni kaasa tarbijate huvide ränga rikkumise. Olen kindel, et selle seisukohaga ühineb ka president,” sõnas Laar.

Monopolide ohjeldamise seaduse rakendamist pidasid vastuvõetud kujul õiguslikult ja tehniliselt võimalikuks Riigikogu Kantselei, vandeadvokaat Villu Otsmann, konkurentsiamet ja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

IRLi seisukoht on, et monopolide ohjeldamise seadus tuleb kiiresti vastu võtta, sest see sätestab hinnakontrolli vee-ettevõtjate kasumitele ning täiendava järelevalve soojatootjate tegevuse üle.