Laar ütles, et kui Eesti võtab selle põhimõtte vastu, lahkub OSCE missioon Eestist. “Selle küsimuse arutamise lükkamine edasi või tagasi tähendab seda, et OSCE missioon jätkab mitmete Eestile vaenulike jõudude suureks rõõmuks,” ütles Laar “Aktuaalsele kaamerale”. “Ma ei taha öelda midagi head või halba missiooni tegevuse kohta siin, kuid on selge, et olles küpse arenenud demokraatiaga riik, siis selline missioon sellisesse õhkkonda enam ei sobi.”

Laar ütles, et OSCE missiooni tegevuse jätkamine Eestis pole Eestile vajalik ja on pigem kahjulik, sest meenutab tema sõnul otsekui Eesti ebaküpsust ja võimaldab missiooni siin püsimist välispoliitiliselt Eestile vaenulikel jõududel ära kasutada.

Isamaaliitlase Kadri Jäätma, mõõduka Tõnu Kõivu ja reformierakondlase Paul-Eerik Rummo algatatud kohaliku omavalitsuse volikogu ja Riigikogu valimise seaduse muutmise eelnõu kaotab eesti keele suulise ja kirjaliku oskuse nõude volikogudesse või Riigikokku kandideerimisel.

Praegu näeb seadus ette, et saadiku eesti keele oskus peab tal võimaldama mõista õigusaktide ja teiste tekstide sisu, teha ettekandeid päevakorraküsimustes ning avaldada oma arvamust kõne ja sõnavõtu vormis, esitada küsimusi ja teha ettepanekuid, suhelda valijatega, vastata pöördumistele, avaldustele ja järelepärimistele.

Keelenõude kaotamine valitavatesse organitesse valimisel on üks asi, mida on Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE missioon Eestile pidevalt soovitanud.