"Homme algav nädal on Eestile mitmeski mõttes oluline. Nädala alguses jõuavad valitsuse ja avalikkuse ette eelmise majandusaasta täpsustatud tulemused ning andmed selle aasta esimesel kolmel kuul majanduses toimunu kohta. Nende alusel saab selgeks, kas Eesti vajab sel aastal veel ühte lisaeelarvet ning kui suur see on," kirjutab Laar oma blogis.

"Kui praegu õhus rippuvad negatiivsed prognoosid teoks saavad, peab valitsus suutma kiirelt otsustada ning lisaeelarve kiirelt riigikogu poole teele saatma - sest iga kaotatud hetk maksab," lisab IRLi juht.

Laari sõnul on eelarve kontrolli all hoidmise jaoks  möödapääsmatult oluline ka teine algaval nädalal langema peav otsus - nimelt mida teha töötukassas vastu vaatava puudujäägiga. "Loomulikult võib siingi otsustamist edasi lükata, sest tõeliselt laastavaks muutub puudujääk järgmisel aastal, kuid siis oleks käru juba kummuli ning selle teele tagasi upitamine pea võimatu," nendib kahekordne peaminister, kelle hinnangul pole eelarve kärpimisest loodetud tulu, kui ei suudeta vastu seista tööpuuduse kasvule.

"Teatud piiri ületades asub see avaldama eelarvele sellist mõju, et ka täiendavast kärpest ei pea selle puudujäägi kontrolli all hoidmisest piisama. Otsused, mis astuksid vastu tööpuuduse kasvule, on paraku venima jäänud," sõnab Laar.

"Läinud nädalal saatis Isamaa ja Res Publica Liidu eestseisus partneritele kirja, kus avaldati muret selle üle, et mitmed küsimused ja eelnõud on jätkuvalt lahendamata. Esitasime omalt poolt partneritele loetelu eelnõudest, mis tuleks meie arvates hiljemalt 1.juuliks vastu võtta. Keit Pentus Reformierakonnast vastas meie pöördumisele kiirelt ja meeldivalt, kinnitades, et enamuste pakutud eelnõudega neil probleeme pole," selgitab IRLi esimees ja lisab, et pole tõesti oluline, kelle algatatud üks või teine eelnõu on - peaasi, et nad tõesti vastu võetakse.

"Ootame Reformierakonnalt ka ettepanekuid nende sammude osas, mille kiiret astumist nemad tööpuuduse vastu võitlemiseks oluliseks peavad," avaldab Laar oma soovi.

"Kiire oli ka sotsiaaldemokraatide vastus, kus leiti, et tegelikult tuleks veelgi kiiremini liikuda. Seda oli meeldiv kuulda - loodame ka nendelt konkreetseid ettepanekuid kuulda, mis on need kiirelt lahendamist vajavad sammud, millega tööpuuduse vastu võidelda," kirjutab Laar.

"Otsustamata Eesti igal juhul edasi ei pääse," lõpetab ekspeaminister oma sissekande.