Auhinna pälvisid Euroopa Parlament, Carl Bildt ning Dmitri Medvedev.

“Carl Bildt on oma peaministri ning välisministri karjääri jooksul olnud väsimatu sillaehitaja ning ühendaja Ida- ja Lääne-Euroopa vahel. Ühtlasi on tegemist inimesega, kes algusest peale on mõistnud, et erinevate režiimide poolt põhjustatud kannatustele ei ole olemas monopoli ja ükskõik milliste totalitaristlikke režiimide kuritegude ravimiks on lepitus,” ütles sihtasutuse asutajaliige Mart Laar auhinda üle andes.

Euroopa Parlament sai tunnustuse 2.aprillil 2009 vastuvõetud resolutsiooni eest “Euroopa südametunnistus ja totalitarism”, millega mõisteti hukka kõikide totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide poolt toime pandud inimsusevastased kuriteod. Ühtlasi kuulutas Euroopa Parlament selle resolutsiooniga 23. augusti üleeuroopaliseks kõikide totalitaarsete ja autoritaarsete režiimide ohvrite mälestamise päevaks.

Kolmanda samanimelise auhinna saajaks on Venemaa president Dmitri Medvedev.

“President Medvedevi eitav suhtumine stalinismi heroiseerimisse ning lepituse otsimine Katõnis on lootusrikas ning leppimiseni viiv peatükk Euroopa ajaloos. Me loodame, et president Medvedev on aluse pannud moraalsele ühinemisele, milles pühitsetakse nii 20. sajandi võidud kui ka kaotused,” ütles sihtasutuse asutajaliige Meelis Niinepuu.

Laar: auhind on Medvedevile avansiks

Mart Laar ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et auhinna saajad valis välja sihtasutuse kolmeliikmeline juhatus, kuhu ta ka ise kuulub. Laar lisas, et Carl Bildtile ja Euroopa Komisjonile auhinna andmine otsustati kiiresti, kolmanda auhinna saaja üle käis tõsine arutelu.

Laar märkis, et nad otsustasid järgida Nobeli rahupreemia eeskuju ja anda auhind Medvedevile pisut avansina, sest ka Nobeli rahupreemia läks paljude arvates liialt vara USA riigipeale Barack Obamale. Laari sõnul on Medvedevi mõtteavaldused kommunismi ja Stalini teemadel olnud eelkäija Vladimir Putini omadest julgemad. Ka Venemaa inimõiguslased on märganud teatavat muutust Kremli suhtumises.

Laar sõnas, et Carl Bildt on oma auhinna juba kätte saanud, Euroopa Komisjoni juhile loodetakse see lähiajal üle anda, kuidas õnnestub auhind Dmitri Medvedevile kätte anda, pole praegu veel teada.

Sihtasutus Unitas soovib Euroopa Mälu ja Leppimise auhinda välja andma hakata iga kolme aasta tagant.