Kahe villa ülalpidamine kergendab maksumaksjate kukrut igal aastal umbes 120 000 krooni võrra, vahendab Äripäev Online SL Õhtulehe kirjutist.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põikliku teada on peaministril ja riigikogu esimehel Keila-Joa suvilates prii elamine. “See on alati nii olnud,” kinnitab ta.

Samas ei osanud Põiklik öelda, millise õigusaktiga peaministrile ja riigikogu esimehele selline hüve on määratud. “Vaevalt, et see kuskil seaduses kirjas on,” tunnistas ta. Riigikogu spiikri Toomas Savi maja Keila-Joal läheb maksumaksjale maksma kümneid tuhandeid kroone aastas.

Mõningail andmeil reguleerivad Keila-Joa puhkeala kasutamist 1990. aastate algusest pärinevad korraldused. Kõrvuti seisvaid villasid, mis praegu Mart Laari ja Toomas Savi käsutuses, peetakse ülal riigieelarvest.

1999. aastal kulus mõlema (omal ajal Karl Vaino tarbeks ehitatud) ühepereelamu peale keskmiselt 4800 krooni kuus ehk aastaga kaugelt üle 100 000 krooni.

“Oht, et esindusfunktsiooni varjus kasutatakse suvilat isiklikuks otstarbeks, on kindlasti olemas,” ütles riigikontrolli pressiesindaja Sven Soiver. “Kahtlemata huvitab see maksuametit, mille revisjonikomisjoni kaudu võib maksukohustus koos intressidega tulla riigikantseleile.”

Soiveri sõnul on raske kindlaks teha, kui palju on riigikantselei töötajad kasutanud suvilaid isiklikuks otstarbeks ja kui palju esindusülesannete täitmiseks.

Riigikontroll aga on veendunud, et kui tööandja katab töötaja eluasemekulu täielikult või osaliselt ehk siis üürib eluruume välja turuhinnast odavamalt, on see erisoodustus, mis tuleb maksustada nii tulu- kui sotsiaalmaksuga. Erisoodustuse pealt pole aga riigimakse maksnud ei Mart Laar ega Toomas Savi.

Riigikogu pressitalitus teatas Delfile, et 23. augusti SL Õhtuleht eksib, väites, et Toomas Savi elab maksumaksja kulul aasta ringi Keila-Joal asuvas residentsis. Pressitalituse täpsustuse kohaselt on tegemist on riigikogu residentsiga, mida kasutatakse esindusürituste korraldamiseks ja riigikogu külaliste majutamiseks.

Riigikogu esimees elas selles majas pärast Riigikogu valimisi 1995. aastal, seisab täpsustuses. 1996. aasta jaanuarist elab Savi Tallinnas asuvas ametikorteris.