“Ei maksa teha endale mingeid illusioone, eelseisval aastal langeb Eesti Venemaa provokatsioonide ja propagandarünnakute laine alla,” kirjutas Laar nädalalehe Eesti Ekspress teatel Isamaaliidu liikmetele.

Laari sõnul võitleb Venemaa oma impeeriumi ellujäämise eest.

“NATO laienemine Balti riikidesse viib Euroopa ühinemise lõpule ning tõkestab Venemaale laienemise Euroopasse. Euroopasse kirvega akna raiumise asemel tuleb Venemaal õppida viisakalt uksele koputama,” märkis Laar.

Tema sõnul on parimaks vahendiks Venemaa jaoks oma eesmärkide saavutamisel Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) missiooni püsimine Eestis, kirjutas Eesti Ekspress.

“Seda kasutades õnnestub Venemaal igat väiksematki konflikti võimendada ning näidata Eestit uue Makedooniana,” märkis Laar. Ta lisas, et NATO liikmesriikidele pole võimalik esitada nõudmisi kakskeelsuse sisseseadmiseks, julgeoleku “halli tsooni” sattunud riikidele aga küll.

“Jäädes välja NATO laienemisest, võib Eestit ühel hetkel ebasoodsate arengute korral tõepoolest oodata kakskeelsuse sisseseadmine, OSCE missiooni tegevuse lõpetamine aitab seda vältida,” kirjutas Isamaaliidu esimees. Ta lisas, et Eesti tulevik on tagatud vaid siis, kui Eestil õnnestub lähimas tulevikus pääseda NATO liikmeks.

“Vastasel korral pole 1939. aasta ning kõik sellele järgnenud sündmused meist sugugi nii lõpmata kaugel. Selle vältimiseks olen ma valmis tõesti praktiliselt kõike ohverdama,” märkis Laar. “Sellel taustal palun aatekaaslastel, eriti keskmisest rahvuslikumalt mõtleval osal, rahulikult kaaluda Eesti olukorda ning meie ees seisvaid võimalusi.”

Isamaaliidu juht kinnitas, et valimisseaduse muutmine ja keelenõuete lihtsustamine ei ohusta eesti keele staatust vaid pigem tõhustab seda.

“Pole mingi saladus, et Venemaa välispoliitika üks peamisi eesmärke Balti suunal on OSCE missiooni säilitamine Eestis ja Lätis. Teades, et tegemist on viimase nõudmisega missiooni lahkumiseks, pole Venemaa näiteks keeleseaduse muutmist Eestilt kunagi nõudnud. Otse vastupidi: üsna selgelt teeb Venemaa kõik endast sõltuva keeleseaduse paranduste läbikukutamiseks,” kirjutas Laar parteikaaslastele.

Laar süüdistas Isamaaliidu neid liikmeid, kes on keelenõuete lihtsustamise vastu, tahtmatus soovis teenida Venemaa huvisid.

“Mina igal juhul ei taha Venemaa huvisid teenida ning seepärast kavatsen ka teha kõik endast oleneva, et 1939. aasta Eestis ei korduks,” kinnitas Laar.

Kolmapäeval lõppes riigikogus valimisseaduste muutmise seaduste esimene lugemine, selle valitsusliidu poliitikute algatatud seaduse eesmärgiks on lubada kohalike omavalitsuste valimistel ja riigikogu valimistel kandideerida ka neil Eesti kodanikel, kes ei oska eesti keelt.

See keelenõuete lihtsustamine tekitas mõnedes Isamaaliidu liikmetes tõsist vastuseisu.