Kalle Laaneti üheksa poolt- ja viie vastuhäälega erakonnast väljaviskamise otsus on erakonna Saaremaa piirkonnas aluse pannud üsna korralikule pereheitmisele. Kui Saaremaa piirkonna juhatus koguneb koosolekuks reedel ja enne seda mingeid seisukohti ei avalda, siis mitmed
rääkinud erakonna lihtliikmed kinnitasid oma väljaastumist. Ajalehe andmeil võib sellist soovi avaldanuid kokku lugeda kümneid.

Seda, et inimesed on talle helistanud ja rääkinud oma soovist erakonnast lahkuda, tunnistas ka Kalle Laanet ise, kuid ei soovinud spekuleerida, kui massiliseks pereheitmine kujuneb. "Olen neile öelnud, et see on iga inimese isiklik otsus ja mina ei taha isiklikesse otsustesse sekkuda," ütles Laanet, kes ise tegi eile avalduse riigikogu Keskerakonna fraktsioonist lahkumiseks.

"See, et mõtlevad persoonid eemale tõugatakse, on näide sellest, et erakonnas vohab stagnatsioon ja selles mõttes on ikka ääretult kahju," märkis Keskerakonna Saaremaa piirkonna liige Maila Juns Veldre.

"Selle asemel, et tegeleda sisuliste küsimustega, korraldatakse täiesti mõttetuid projekte, nagu näiteks see tasuta bussiliikluse kampaania," tähendas Juns Veldre, kes oma sõnul kirjutab avalduse erakonnast väljaastumiseks.

Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatuse liikmetest, kes eile Saarte Häälega rääkisid, kinnitas ainsana oma lahkumist Pihtla vallas elav Kaljo Tuuling. "Sedasi ei saa enam edasi minna. See on tühja tuule tagaajamine," lausus ta, lisades, et kuuldavasti on lahkujaid rohkemgi.

Keskerakonna Saaremaa piirkonna juhatuse liikmed ei varjanud oma pahameelt Tallinnas tehtud otsuse üle, kuid seda, mis see piirkonnas kaasa toob, veel ei öeldud. Mingi seisukoht peaks tulema pärast juhatuse reedest koosolekut.

"Ei oska veel öelda," vastas piirkonna aseesimees Mihkel Undrest küsimusele, mis saab edasi. Oma võimaliku väljaastumise kohta märkis ta napilt: "Sellest on veel vara rääkida." Napisõnaliseks jäi ka teine aseesimees Aivar Aru.

Erakonnast lahkumist on jõudnud kaaluda siiski nii mõnigi juhatuse liige. Seda tunnistasid nii pikaajaline keskerakondlane Luule Aadussoo Torgust kui ka teine juhatuse liige Elo Naaber.
"Ei saa öelda, et ma ei ole seda kaalunud. Aga eks tulevik näitab. Midagi peab otsustama, aga mida, veel ei oska öelda," lausus Elo Naaber.

Asta Leppik, kes alles hiljuti Saarte Hääle arvamusküljel Kalle Laaneti toetuseks sõna võttis, ütles, et erakonna juhatuse otsus näitab, et elu väljaspool Tallinna neile korda ei lähe. "Kas või see, et Saaremaal Kalle Laanetil nii palju toetajaid on," märkis Leppik.

Keskerakonna kiirest tegutsemisest annab märku ka see, et juba eile lõunaks oli erakonna veebilehel Saaremaa piirkonna kontaktide kohal vaid tühi koht. Seevastu teiste piirkondade lehekülgedel olid kirjas esimeeste kontakt-andmed.

Kalle Laanet ütles Saarte Häälele, et tal on nüüd puhtam ja kergem tunne. "Selles mõttes, et see kaks aastat kestnud protsess, mil ma püüdsin erakonna juhtimisstiili ja väärtushinnanguid muuta, on nüüd läbi." Samas ei tunne Laanet oma sõnul ka pettumust. "Eks igaüks teab ise, millistest asjaoludest lähtuvalt ta selle otsuse tegi," ütles Laanet, pidades silmas, et üheksa juhatuse liiget hääletas tema väljaheitmise poolt.

Kas ta liitub pärast riigikogu Keskerakonna fraktsioonist väljaastumist mõne teise erakonnaga, ei soostunud Laanet veel ütlema. "Ma ei kiirusta järgnevate otsuste vastuvõtmisega."