“Kindlasti oleme tänaseks jõudnud sinnamaani, kus tegelikult võiks valitsust vahetada. 2015 on valimised, sinna on veel piisavalt aega ja ma usun, et selle aja jooksul oleks riigis Reformierakonna ja sotside valitsus päris huvitav lähenemine ja kindlasti annaks teha uusi ja paremaid asju,” vahendab Laaneti sõnu Saarte Hääl.

Ta ütles, et matemaatiliselt võimaldaks riigikogu kohtade jaotus muudatuse läbi viia, sest Reformierakonnal ja sotsidel on kokku 52 kohta ehk üle poole 101-kohalises riigikogus.

“Ma usun, et demokraatide ühendus saaks vast läbirääkimiste tulemusel oma viie häälega toetada teatud otsuseid,” märkis Laanet. See teeks uue koalitsiooni kohtade arvuks 57.

Kalle Laanet rääkis, et kahjuks on Eesti koalitsioonis olevad parteid pika valitsemise tulemusena sattunud mugavustsooni ja sellest väljatulek nõuab teatud muudatusi. “Eesti inimese jaoks oleks kõige mõistlikum, et sotsid oma tugeva sotsiaalse platvormiga ja reform oma parempoolse platvormiga võiksid vähemalt poolteist aastat Eesti riiki koos juhtida.”

Demokraatide ühendus saaks Laaneti sõnul olla riigikogus ainult toeks, sest kui keegi neist lahkuks, tuleks asendusliige Keskerakonnast ja läheks Keskerakonna fraktsiooni, mitte demokraatide ridadesse. “Meie oleme naelutatud oma pinkide külge,” nentis Laanet.