„Teiste riikide kogemused näitavad, et politseiametnikud käivad elektrišokirelvaga (taser) liiga vabalt ringi ning hinnates olukorda ebaadekvaatselt, kasutavad seda valedel juhtudel,” märkis endine siseminister Laanet Keskerakonna teatel.

„Politseiametnikud võivad ka selle ohtlikkust alahinnata, sest võrreldes näiteks tulirelvade sajandipikkuse kasutamisega ei ole elektrišokirelvaga piisavalt kogemusi.”

Laaneti sõnul ei välista võimalike väärkasutusi ega kuritarvitamisi elektrišokirelva kasutamise sama rangetele alustele viimine kui tulirelva kasutamisel.

30. septembri 2007. seisuga on elektrirelva kasutamine USA ja Kanada politseijõudude poolt lõppenud kinnipeetava surmaga rohkem kui 291 korral USA-s ning 15 korral Kanadas.

„Kanada politseijõud on nentinud, et taseri kasutuselevõtt politseijõududes ei ole vähendanud tulirelva kasutamist, hoolimata üha sagenevast taseri kasutamisest,” selgitas Laanet.

„Elektrišokirelvade väärkasutusoht on spetsiifiline, kuivõrd selle relva kasutamisest ei jää tavaliselt kauapüsivaid jälgi (vastupidiselt kumminuiale või tulirelvale). Selle näiline “vähemletaalsus” kergendab kasutaja moraalseid kahtlusi, tegemist on ka tehniliselt väga uue vahendiga, mille mõju inimkehale on täielikult läbi uurimata.”

Alates 1990. aastast on elektrišokipiinamist ja -väärkohtlemist raporteeritud vähemalt 58 riigi vanglatest ning politsei kinnipidamiskohtadest — teiste hulgas on need leidnud aset Angolas, Alžeerias, Indoneesias, Venemaal, Saudi Araabias, Türgis, endises Jugoslaavias, USAs; piinamisjuhtumitest teatamine aina sageneb.

Laaneti sõnul sai 1995. aastal Euroopas alguse skandaal, mis paljastas teatud Briti firmade ja Briti Armee varustajate seotust piinamisriistade, sealhulgas elektrišokirelvade, müügiga Saudi Araabiasse ja Hiinasse.

„Seda kõike arvesse võttes näitaski Euroopa Liit end taas maailma esijõuna inimõiguste kaitsel, nimelt jõustus 2006. aastal Euroopa Komisjoni regulatsioon 1236/2005, mis keelustab kauplemise instrumentidega, mille ainsaks eesmärgiks on surmanuhtlus, piinamine või muu alandav, julm ja ebainimlik kohtlemine või karistus,” ütles Laanet.

Laaneti sõnul jõudis 2007.a novembris ÜRO piinamisvastane komitee (CAT), mis tegeleb piinamiste ja teiste julmade ebainimlike ja alandavate kohtlemise juhtumite uurimisega, otsusele, et taseri kasutamine on “piinamisvorm, mis võib esile kutsuda surma.”

„ÜRO on tunnistanud elektrišokirelva piinamisriistaks,” märkis Laanet.