„Kindlasti aitas meie ettepanekule kaasa õiguskantsleri hinnang, kes pidas Eesti kohtusüsteemis eriti probleemseks liiga kõrgeid riigilõive,“ selgitas riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kalle Laanet.

„Loodan väga, et koalitsiooni poolt soovitud täpsemad analüüsid riigilõivude olukorra kohta ei jää venima ning see ääretult vajalik seadusemuudatus jõustub kiirelt,“ lisas Laanet.

Laaneti sõnul on kiire menetlus oluline just seetõttu, et oleme praegu olukorras, kus ülikõrged riigilõivud võimaldavad õiguskaitset vaid neile, kes on võimelised seda maksma. „Kõrged riigilõivud piiravad õiguste ja vabaduste kaitseks kohtusse pöördumist.“

„Samuti on põhjendamatult kõrgete riigilõivumäärade näol tegemist varjatud maksukoormuse tõusuga. Riigi tulud peavad laekuma eeskätt maksude, mitte riigilõivude näol,” märkis Laanet.

Pärast 2009. aasta 1. jaanuari, kui riigilõive mitmekordselt tõsteti on riigikohus korduvalt küsimust menetlenud. Riigikohus on leidnud, et kohtusse pöördumise riigilõivude tõstmine kätkeb endas tõsist ohtu õiguskaitse kättesaadavusele.

„Riigikohtu otsuses on märgitud, et riigilõiv piirab üldist põhiõigust tõhusale õiguskaitsele seda intensiivsemalt, mida suurem ta on. Kui riigilõivu suurus ei võimalda isikul oma õigusi kohtus realiseerida, on tegu ebaproportsionaalse ja seega põhiseadusvastase riigilõivuga,” selgitas Laanet riigikohtu otsust.