Laanet ütles, et kuigi opositsioonierakonnad ja meedia on juhtinud Ansipi tähelepanu ohtudele, mida toob kaasa sisejulgeoleku rahastamise kärpimine, pole Reformierakonna juht sellele vähimatki tähelepanu pööranud, teatas Keskerakonna pressiesindaja.

„Ansipile on Eesti riik ja selle elanike turvalisus täiesti ükskõik,” edastas Laanet korrakaitsekomisjoni seisukoha. „Niivõrd hoolimatu ei tohiks olla ühegi riigi peaminister.”

Laaneti sõnul on endiselt kavandatav siseministeeriumi tuleva aasta eelarve võrreldes tänavusega 410 miljonit krooni väiksem. „Kärbe toob kaasa 967 siseturvalisust tagava inimese koondamise, neist 424 politseinikku, 184 piirivalvurit ja 296 päästeteenistujat,” ütles Laanet. „Koondamine toob samas kaasa 147 miljonit krooni lisaraha väljamaksmise.”

Möödunud kuul tegid neli endist siseministrilt avalduse, mille kohaselt kaob politsei sisuliselt Hiiumaalt, kus suletakse ka arestimaja. „Virumaal suletakse Lüganuse, Narva-Jõesuu, Aseri, Tamsalu, Rakke, Võsu, Sõmeru, Haljala, Laekvere ja Vinni konstaablipunktid,” nentisid endised siseministrid. „Piirivalveametnike koondamise tõttu satub ohtu Schengeni liikmelisus. Võetakse maha kolmandik piirivalvelaevadest, suletakse Sillamäe ja Haapsalu kordonid.”

Endised siseministrid pidasid eriti taunimisväärseks 29 päästekomando sulgemise, mis tähendab tulekahjude puhul hukkunuid ja vara hävinemist.

„Sisejulgeoleku kulutuste niivõrd ulatuslik kärpimine seab ohtu inimeste igapäevase turvalisuse ning ohustab Eesti julgeolekut,” märkisid endised siseministrid. „Eesti riigi suveräänsuse tagamine algab riigi korrapärasest toimimisest. Reformierakond teeb vaid õõnsaid avaldusi, kuid jätab inimesed turvatundeta. Kui Reformierakond oma suhtumist sisejulgeolekusse ei muuda, siis peab peaminister Ansip võtma vastutuse ja tagasi astuma.”