Kindralleitnant Ants Laaneots kohtus kolmapäeval Kabulis liitlasvägede juhtidega, kes andsid põhjaliku ülevaate olukorrast Afganistanis ja edasistest arengutest, teatas kaitseväe peastaap.

NATO ISAF vägede ülema asetäitja, liitlasriikide sõjaväelane number kaks Afganistanis, Ameerika Ühendriikide kindralleitnant David M. Rodriguez andis Eesti kaitseväe juhatajale kindralleitnant Ants Laaneotsale ülevaate olukorrast Afganistanis.

"Ma tänan väikest ja vaprat Eestit suure panuse eest NATO kõige tähtsamasse operatsiooni. Teie üksused on kõige keerulisemas piirkonnas ja võitlevad vapralt," ütles kindralleitnant David M. Rodriguez. "Me oleme valmis Eestiga seisma ning kui tarvis ka võitlema demokraatia ja vabaduse eest ka mujal kui Afganistanis."

Kindralleitnant David M. Rodriguez vabandas siiralt Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa ees. NATO vägede ülema kindral Stanley A. McChrystali raportis oli varem ekslikult kirjutatud, et Eesti ei ole NATO liikmesriik.

Afganistani kaitseminister kindral Abdul Rahim Wardak tänas Eestit toetuse ja mõistva suhtumise eest. "Eesti sõbrad ei ole meid unustanud ja aitavad meid meie võitluses oma riigi eest. Teie esmaklassilised sõdurid võitlevad eeskujulikult," sõnas Wardak.

"Te ei ole unustanud, et meie sõda Nõukogude Liidu vastu oli üheks teguriks selle impeeriumi lagunemises ning Eesti ja ka teie naabrite taasiseseisvumises." Wardak hindas valimisi Afganistanis kordaläinuks ning avaldas lootust, et julgeolekuolukord pöördub paremuse poole.

Kindralleitnant Sher Mohhammad Karimi tutvustas Eesti kaitseväe juhatajale Afganistani armee juhtimiskeskust ja operatiivplaneerimist. Kindralleitnant Laaneots külastas Afganistani armee väljaõppekeskust Kabulis. Väljaõppekeskuse ülem brigaadkindral Ali Ahmad tutvustas Eesti kaitseväe juhatajale ohvitseride, allohvitseride ja sõdurite valjaõppesüsteemi. Afganistanis on elukutseline sõjavägi ja lepingud sõlmitakse sõduritega reeglina kolmeks aastaks.