„See ei ole vastuvõetav muidugi. Riigikaitseõpetuse ja kahenädalase kursuse järel mingit sõdurit küll ei saa, selleks on vähemalt kahte-kolme kuud vaja. Mõttetu, see on kui Mahtra sõjaväe loomine. Riigikaitseõpetus ei asenda ajateenistust,“ kommenteeris Laaneots.

Erukindrali sõnul seisneb probleem selles, et reservarmee pannakse Eestis kui väikeses ja reaalse piiritaguse ohuga riigis kokku üksuste põhiselt. Reformierakonna pakutud süsteemis oleks aga raske üksuste mahte prognoosida.

Samas jagus Laaneotsal Reformierakonna julgeolekukavale ka kiidusõnu. „Mulle tervikuna imponeerib. Riigikaitse kohustuslikkust koolis peaks mina küll vajalikuks. Aine andmisel ei anta ainult sõjalisi teadmisi, vaid ka seda, kuidas esmaabi osutada kriitilises olukorras, kuidas kaaslast aidata, kuidas maastikul iseseisvalt tegutseda – see pole lihtsalt automaadiga ringijooksmine,“ rääkis Laaneots.

Samuti ütles ta, et on väga huvitatud kavast kaasata võimalikult palju kodanikke riigikaitsesse, mida praegu on tema sõnul hästi näha Kaitseliidus, mis on viimasel aastal sadu liikmeid juurde saanud. „Esimest korda üks erakond kirjutab nii palju riigikaitsest, et on tunda, et selle üle tuntakse tõsiselt muret,“ sõnas ta.

Laaneots pakkus välja, et neile, kes pole saanud ajateenistust ega riigikaitseõpet, võiks seda soovi korral võimaldada ja õpe peaks kestma vähemalt kolm või neli nädalat. Praegust kaheastmelist ajateenistussüsteemi (8 ja 11 kuud) võiks tema hinnangul muuta kolmeastmeliseks. Sõdurikursus võiks kesta 6 kuud, spetsialistide õpe 9 kuud ja reservseersantide ning lipnike väljaõpe 11 või 12 kuud.