Neljapäeval Lätis Adaži harjutusväljal ühisõppust Sabre Strike 2011 külastanud kindralleitnant Laaneotsa sõnul on ühisõppuse üheks eesmärgiks Balti riikide olemasolevate kaitseplaanide läbimängimine ning tõhustamine, teatas BNS.

"Õppusel saavad liitlasriikide kaitseväelased väärtuslikke kogemusi erinevate relvaliikide koostöö osas. Samuti saab siin treenida ühtseid protseduure, näidata teineteisele kasutusel olevat relvastust ning selle kasutamise võimalusi," sõnas kindralleitnant Laaneots.

Õppuse ühe korraldaja Ameerika Ühendriikide Euroopa väekoondise kolonelleitnant David Englerth sõnul sujub õppus oodatust paremini. Ta märkis, et rahvusvaheliste ühisõppuse käigus võivad alati tekkida arusaamatused ja kommunikatsioonihäired, kuid USA, Leedu, Läti ja Eesti sõdurite koostöö on sujunud väga hästi ning pisiprobleemidest õppimine aitab edaspidist koostööd tõhustada.

Nelja riigi maaväe ning õhuväe ühisõppuse eesmärgiks on valmistada kaitseväelasi välismissioonideks Afganistanis ning arendada koostööd liitlasvägede maa- ning õhuväeüksuste vahel.

Õppusest " Saber Strike" võtab osa üle 1600 sõjaväelase. Eestist osaleb Scouts-pataljoni üks kompanii, Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatusest Strykeri kompanii, soomusbrigaadi üks kompanii ja rahvuskaartlased, Lätist kaks jalaväekompaniid ning Leedust üks jalaväekompanii. Eesti, Läti, Leedu ning Ameerika Ühendriikide ühisõppus " Saber Strike" kestab Lätis Adaži polügoonil 31. oktoobrini.

Õppus Sabre Strike saab traditsiooniks ja hakkab edaspidi käima külakorda Balti riikide vahel.