Sellel nädalal "Kevadtormi" väisanud kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots tunnistas, et selleaastane maaväe suurõppus oli planeeritud esialgu suuremalt, kuid aasta alguses tehtud eelarvekärped, mille tagajärjel võeti neilt ära 14 protsenti eelarvest, tegid oma korrektiivid ning osadest plaanidest tuli seetõttu loobuda, kirjutab Põhjarannik.

Kui suur tuleb järjekordne kärbe, pole Laanetsa sõnul veel kindel. "Aga kärbe tuleb kindlasti suur ja see teeb mind väga murelikuks," tunnistas ta, kuid ei soostunud ütlema, milline on kriitiline piir, mis tõeliselt halvab kaitseväe tegevust.

"Meie prioriteet on hoida personali, sest ei ole mõtet sõjaväelaste seast töötute armeele lisa tekitada. Samuti tuleb meil jätkata ajateenijate väljaõpet nii, et säilitada oma sõjaline võimekus," loetles ta.

"Sõjavägi ei ole kauplus või ladu, mille saab aastaks kinni panna. Kui me selle pärast pausi uuesti avame, siis pole meil "müüjaid" enam kusagilt tagasi võtta," lisas Laaneots, kelle sõnul on oluline jätkata ka välismissioone, mis on poliitiliselt olulised. See tähendab aga suuri kulutusi, sest üks mees missioonil tähendab aastas üle miljoni krooni suurust kulutust.

Kuna nende kolme loetletud prioriteedi pealt kokku hoida ei saa, on kaitsevägi sunnitud kokku hoidma majanduskulusid, samuti lükkuvad edasi investeeringud. "Ka need, mis on sees valitsuse kinnitatud kaitseväe 10 aasta arengukavas," tunnistas ta.