"Olenemata riikide pingututest majandustegevuse hoogustamisel, võib vabaturul osalemisel saada takistuseks nakkushaiguste levik Läänemeremaades," ütles sotsiaalministeeriumi asekantsler Katrin Saluvere BNS-ile.

Tema sõnul tekitab nakkushaiguste levik ebakindlust kaupade ja teenuste turvalisuse suhtes. "Avanevas ja suhtlevas Euroopas ei peaks inimeste ning kaupade ja teenuste liikumisel takistuseks olema hirm nakkushaiguste ees," nentis Saluvere.

Tallinnas pühapäeval alanud kolmepäevasest ümarlauanõpidamisest osavõtjad annavad ülevaate probleemide hetkeseisust ja esitavad osalejariikide peaministritele ettepanekud edasiseks tegutsemiseks.

Ühtlasi teevad eksperdid peaministritele ettepaneku luua regioonis ühine süsteem, et nakkushaigustest teisi kiiresti informeerida.

Läänemeremaade nakkushaiguste kontrolli ümarlaud loodi nakkushaiguste leviku suurenemise tõttu regioonis kõigi Läänemeremaade peaministrite initsiatiivil.

Eestis leiab Baltimaade regiooni nakkushaiguste kontrolli ümarlaud aset esimest korda.

Ümarlauanõupidamiste teemadeks on nakkushaiguste järelevalve ja kontroll, tuberkuloos ja ravimresistentne tuberkuloos, HIV ja teised sugulisel teel levivad haigused, esmatasandi tervishoid ja nakkushaigused, hospitaalinfektsioonide kontroll ja järelevalve ning antibiootikumresistentsus.