Esimesel koosolekul reedel, 18. mail tutvuti raudteeliikluse taastamiseks tehtud uuringute, analüüside ja Riisipere-Rohuküla raudteelõigu taastamise üldise taustaga, teatas Lääne maavalitsus.

2007. aastast on Lääne maakonna arengustrateegia üks eesmärk taastada raudtee ja rongiliiklus. Komisjon otsustas, et kogu Lääne maakonna arengu huvides on taastada rongiliiklus kuni Rohuküla sadamani.

Integreeritud transpordikoridor Rohuküla ja Tallinna vahel rahuldab läänlaste kasvava liikumisvajaduse elu- ja töökohtade ning teenindus- ja haridusasutuste vahel. Koosolekul lepiti kokku, et maavalitsus koostöös Risti, Taebla ja Ridala valdade ning Haapsalu linna esindajatega alustab ettevalmistusi maakonnaplaneeringu teemaplaneeringu algatamiseks.

Komisjon tegi maavanem Innar Mäesalule ettepaneku esitada Riisipere-Haapsalu-Rohuküla raudtee ehitamise taotlus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, et lisada see transpordi infrastruktuuri arendamise investeeringute kavva.

Maavanema seisukoht on, et Eesti ja Läänemaa suund ei ole ega tohi olla Ameerika mudel, kus toimub üleüldine autostumine. Kaasaegne ühistranspordivõrk tagab regiooni kättesaadavuse, millel on otsene mõju maakonna sotsiaalmajanduslikule arengule ja asustusele ning elanikkonna püsimisele Läänemaal.

Loodud komisjonis on Läänemaalt valitud riigikogu liikmed, raudteed läbivad kohalikud omavalitsused, muinsuskaitseamet, keskkonnaamet, planeerimisspetsialistid ja ettevõtjad.

Komisjoni kuuluvad Lääne maavanem Innar Mäesalu (komisjoni esimees), Haapsalu linnapea Urmas Sukles, Taebla vallavanem Ülle Erman, Ridala vallavanem Toomas Schmidt, Risti vallavanem Rein Kruusmaa, riigikogulased Neeme Suur ja Lauri Luik, Haapsalu raudtee juhatuse liige Aarne Taal, Uuemõisa Invest juhatuse liige Koit Uus, konsultant Jaanus Rankla, maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja asetäitja kt Liis Moor, muinsuskaitseameti Läänemaa vaneminspektor Kalli Pets, Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost, Ridala abivallavanem Helen Koppa ja keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni juhataja Kaja Lotman.