Küüslauguliidu maksukompromiss lubab tõsta keskmise pensioni 2006. aasta aprilliks 3000 kroonini, langetada tulumaksumäära 22 protsendi asemel 23 protsendile ja pakkuda maksusoodustust kahe lapsega peredele, kirjutab Eesti Päevaleht.

Lahkuva rahandusministri Taavi Veskimäe hinnangul on maksulepe tehtud selgelt Eesti tuleviku ja tööinimese arvelt.

Leht nendib, et Andrus Ansip, Edgar Savisaar ja Villu Reiljan võivad koalitsioonileppe juba neljapäeval allkirjastada. Seega tuleb oravapartei liidril uue nädala algul valitsusjuhi riigikogule selgitada, mis on kiirema pensionitõusu katteallikad. Kolmapäeval Reformierakonna esimehel sellele küsimusele vastust veel ei olnud.

Postimees kirjutab, et Reformierakond on uue valitsuse loomisel suurim võitja, surudes Keskerakonna nõutud astmelise tulumaksu asemel läbi oma tahtmise tulumaksu jätkuva alanemise osas.

„Me oleme saavutanud sisulise kokkuleppe selles, et maksumäär alaneb,” lausus Ansip SL Õhtulehele. „Kahjuks küll mitte sellises tempos, nagu me lootsime. Alandame tulumaksu ühe protsendi kaupa järgmisel neljal aastal. Parem pool muna kui tühi koor.”

„Meil oli valida,” selgitas Savisaar astmelisest tulumaksust loobumist, „sest raha on ikkagi piiratud hulk ja pensionireform läheb maksma 1,3 miljardit krooni. See on väga suur raha. Kahte niisugust reformi kõrvuti panna me ei söandanud.”

„Usun, et meie valijad peavad väga tähtsaks edasiminekut pensionireformi osas. Kui meil tõesti õnnestub järgmise aasta aprillis keskmine pension viia 3000 kroonini, siis on see eakate põlvkonnale oluline leevendus, mille nad ammu on tegelikult ära teeninud,” ütleb Savisaar.

SL Õhtulehe andmeil on Reformierakonna ja Rahvaliidu suhted jahenenud. Pahanduse põhjustas riigikogus kultuurikomisjoni aseesimehe valimine, ka olevat Reformierakonnale Rahvaliidu pakett võimuläbirääkimistel üsna vastukarva.

Samas astus Postimehe andmetel Ansip kolmapäeval Rahvaliidu peakorteris peetud läbirääkimistelt välja naerul näoga ning hüüatas ajakirjanikele: „Meie sõprus on parem kui kunagi varem.”