Kuuse sõnul kestab praegu umbes nädalane päikesepaistelise ilmaga üleminek külmast soojani ning märtsi keskpaigas peaks päeval 10-12 kraadi sooja olema, kirjutas Eesti Päevaleht.

“15.-20. märtsi paiku peaks tulema suur vihmasadu, ilmad on soojad ja öösel kraadid nulli lähedal. Enamik märtsist on selge, kuu lõpu poole võib ilm kergelt jaheneda, päeval võib olla 5-7 kraadi sooja,” ennustas Kuuse-taat.

5. aprilli paiku on oodata aga 15-kraadist soojalainet. “Kardan, et aprilli lõpp tuleb küllaltki sajune. Loodus armastab tasakaalu ja enne seda on palju selgeid päevi,” lisas Kuus.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles, et märtsi keskmine temperatuur tuleb keskmisest neljakraadisest klimaatilisest normist veidi madalam.

“Samas pole 20-kraadine külm märtsis midagi erilist. Märtsi absoluutsed miinimumid jäävad vahemikku -24 kuni -34 kraadi,” märkis ta.

Märts tuleb Merilaini andmetel Kuuse-taadi ennustusest palju külmem. “Märtsi algus on kõige külmem, öösel on mõnes kohas isegi -23 kraadi,” lausus ta.

Tuule pöördudes edelasse läheb sel nädalavahetusel ilm tema sõnul siiski soojemaks, õhutemperatuur on öösel -2 kuni -8 kraadi, päeval -2 kuni +3 kraadi.

Merilain lisas, et kuu keskel pöördub tuul uuesti põhjakaartesse ning siis saabuva uue külmalainega võib temperatuur langeda 15 miinuskraadini. “Kuuprognoosi järgi pole märtsi lõpp küll soe, aga päevane temperatuur on valdavalt plussis,” märkis sünoptik.

Kuuse-taadi aasta algul paika pandud ennustuse kohaselt sel suvel põuda ei tule, kuid suvi on soe ja normi piires vihmane. “Mai on sademetega, aga teisel poolel peaks kiskuma 20 kraadi soojani,” ennustas ta. “Juunis on temperatuur 20-22 kraadi, aga üldiselt on ilm heitlik.”

Kuuse hinnangul jaanipäeval sajab ja 20. juunist 1. juulini tuleb vihma rohkem kui eelmisel aastal. Neli-viis 30-kraadist kuuma päeva jäävad juuli algusse.

Juuli teiseks pooleks ja augusti alguseks soovitas Kuus puhkust varuda seenehuvilistel, kuna nädalajao vihma järel peaksid seened sel ajal viljakalt kasvama. “Augusti teine pool ja september on hästi ilusad, septembrikuu vast üks mitme aasta ilusamaid, võrdlemisi kuiv ilm püsib kuu lõpuni,” lisas ta.