Kuusalu vallavolikogu liige Enn Kirsman (Isamaa) kirjutab eelnõu seletuskirjas, et kuigi arupärimine peaks juhtima avalikkuse tähelepanu vallaelu kitsaskohtadele, siis on opositsioon muutnud arupärimised halvaks paroodiaks.

“Niinimetatud „arupärimisi“ ei esitata, nagu viimased volikogu istungid ilmekalt näidanud on, mitte volikogu liikme tööks vajaliku informatsiooni saamiseks, sest neile koostatud vastused ei huvita ka küsijat ennast, vaid hoopis istungit üle kandva veebikaamera ees enese näitamiseks ning arupärimise adressaadi halvustamiseks,” seisab seletuskirjas. Sageli on Kirsmani väitel tegemist sootuks retooriliste küsimustega, millele polegi võimalik vastata.

Kirsman heidab seletuskirjas ette, et arupärijad raiskavad “palaganiga” ametnike ja kodanike aega ning kahjustavad volikogu mainet. Lisaks seisab seletuskirjas, et arupärimistele vastates ei soovi küsimuste esitajad ega tema “kamraadid” vastuseid kuulata või lahkuvad istungilt.

Kirsman leidis, et arupärimiste lõpetamisega on infot võimalik edasi pärida kirjaliku pöördumise teel, millele vastatakse kuni kümne tööpäevaga. “Kui potentsiaalne „arupärija“ ikkagi tunneb endas väljakannatamatut kihku oma küsimusi kaamera ees esineda, võib ta seda teha näiteks oma Facebooki lehel või asutada hoopiski isiklik Youtube’i kanal, kus oma „vaimukusi“ enda vabast ajast valijatega jagada,” seisab määruse eelnõu seletuskirjas.

Arupärija saaks Kirsmani hinnangul oma sotsiaalmeediakanalil ette kanda ka saadud vastused. “Nii et „arupärija“ seisukohast on tegemist isegi topelt- või veelgi suurema võiduga – tema valijatele kaamera ees nähtavaks olemise aeg suureneb hüppeliselt ning „kiuslik“ volikogu esimees või teised vallavolikogu liikmed ei saaks temalt nõuda ette antud ajast või teemast kinni pidamist või lihtsalt teema adekvaatset käsitlemist.”

Isamaa erakonda kuuluv Kirsman ei soovinud eelnõu tagamaid selgitada. "Lugege seletuskirja, head aega!" sõnas ta ning lõpetas kõne. Kirsman kandideeris 2017. aastal valimisliidus Ühine Kodu ning sai 24 häält. Kokku anti Kuusalu vallas toona 3159 häält.

Vallavolikogu eelnõus seisab, et põhimäärusest plaanitakse jätta välja paragrahv 15 lõike 9 punkt 7, mis sätestab, et volikogu liikmel on õigus esitada volikogu istungil arupärimisi. Lisaks soovitakse eemaldada paragrahv 28, mis selgitab, mida arupärimine tähendab ning kui kiiresti ning mis viisil peab sellele vastama.