Põlvamaa ilmatark Elmar Kuus tõdes oma vaatluste põhjal, et 10.–15. maini on selle kuu kõige jahedam periood, mille toovad meile külmad põhjatuuled. Soojemaks läheb taas alates 20. maist. “Selle kevade ilma iseloom on väga vahelduv: on sooja, on jahedust ja vihma segamini,” ütles rahva seas Kuuse-taadiks kutsutud ilmaennustaja Eesti Päevalehele.

Läänemaa ilmaennustaja Ilmar Öövel märkis, et viimaste aastakümnete üks raskemaid talvi on kevade tuleku venima pannud. “Maa külmus kohati kuni meetri sügavuselt, samuti oli meetrine jääkate veekogudel,” ütles Öövel. “Sel aastal võib isegi juhtuda, et emadepäeval võib leida sinililli, mis on reeglina selleks ajaks juba närtsinud.”

Öövel soovitas soojalembeliste põllukultuuride mahapanekuga oodata mai teise pooleni. Ka Öövel ennustab nagu Kuuse-taatki sooja, ent vihmast suve.

Ennustuste kohaselt tuleb suvi jahedam kui mullu, kuid siiski soojem kui tavaliselt. “On sooja ja piisavalt vihma. Kui ennustused paika peavad, tuleb tänavu seeneuputus,” ütles Kuuse-taat.

Kui tavaliselt on Lõuna-Eestis kevad võrreldes Põhja-Eestiga kaks nädalat varem saabunud, siis tänavu on loodus lõuna pool vaid kolm päeva ees. Toomingad on juba lehes ja kased hiirekõrvus.

Kui juuni algus on ennustuste kohaselt soe ja kuiv, siis enne jaanipäeva on oodata vihma, mis lõpeb pärast eestlaste suurimat suvepidu. “Üldiselt on suvel vihma rohkem, kuid juuli lõpp ja august peaksid ilusad olema,” lausus Kuuse-taat. “Sel aastal näeme ilusat, vihmavaba septembrit ja tänavu ei tule ka varast talve.”