"Vihmavaesel kuumal suvel on putuktoidulistel palju toitu ja poegi, erinevalt paarist eelnevast pesitsusperioodist, mil eriti väiksematel lindudel oli suhteliselt kehv toituda. Ka vihmaga märjaks saamine ja sellele järgnev külm öö võib lindudele väga kurvalt lõppeda," kommenteeris ornitoloog Tarvo Valker täna Delfile.

Vihmasel ja jahedal aastal on aga putuktoidulistel lindudel raske toitu leida, sest vihmaga putukad ja linnud ei lenda," ütles Valker.
Sellist seisu pole see suvi esinenud, vaid ilm on olnud väga kuiv ja selge.

Kuumus linde väga ei häiri. "Linnud toituvadki peamiselt varahommikul ja õhtul ning kuumal ajal peituvad puudesse ja põõsastikesse varju. Kuivaga kõvaks muutuv pinnas võib suve lõpuks raskeks teha elu vaid lindudel, kes toituvad vihmaussidest ja muudest pehmes pinnases elavatest eluvormidest, kes on läinud kuumaga sügavamale," ütles Valker.

Veelindudel on pesitsemine läbi saanud, või saamas ja veepuudus neid ei ole seganud. "Paljudele lindudele pigem meeldibki madal veeseis rannikul. Rändelinnud saavadki madalas vees paremini toituda. Toitu on piisavalt," ütles Valker.