"Arvestades kiiret ja intensiivset reisimist võib USA-s grippi põhjustavatel viirustel Euroopasse ja Eestisse jõudmiseks kuluda tõenäoliselt mõni nädal," ütles Kutsar Delfile.

Kas need viirused aga erinevad Euroopas ringlevatest viirustest ning milline on nende haigust tekitav võime, selgub Kutsari sõnul pärast seda, kui need viirused on tõepoolest Euroopas levinud.

"Gripi haigusnähud on igal pool ühesugused, erinev on vaid haiguse raskusaste," lisas Kutsar, kelle sõnul on gripp juba ka Eestis. "Meil on senini põhjustanud madalat haigestumist nii A- kui ka B-gripiviirused."

Nimetus "Aastakümne ägedaim gripiepideemia" on aga Kutsari sõnul liialdatud. "USA gripiseire ei iseloomusta praeguse seisuga gripi levikut kui epideemiat, vaid nimetab seda ulatuslikuks gripi levikuks 47-s osariigis, neist 24-s ja New Yorgis on haigestumine kõrge," ütles Kutsar.

Haiglaravi vajavate inimeste näitaja on hetkel 13,3 juhtu 100 000 elaniku kohta, enamikus vajavad haiglaravi patsiendid vanuses üle 65 aasta.

Levikut keeruline ennustada
Kutsar lisab veel, et gripi valdkonnas on ennustamine tänamatu tegevus, sest gripiviirus võib oma ehitust ja omadusi muuta mõne nädala jooksul. "Ega asjata öelda gripi kohta, et gripi suhtes on kindel ainult üks asi - et ta on ettearvamatu," ütles Kutsar.

Eelmise nädala seisuga põhjustavad Kutseri sõnul elanike haigestumist eelkõige A-gripiviirused (80 protsenti) ning vähem (20 protsenti)B-gripiviirused. Valdav enamus (98 protsenti) kindlaks tehtud A-gripi viirustest on A(H3N2) tüüpi ja ainult 2 protsenti on A(H1N1) tüüpi gripiviirused.

"Nii A(H1), A(H3) kui B-gripiviirused on sarnased kasutusel oleva gripivaktsiini koostises olevate vaktsiiniviirustega, s.t. vaktsiin omab kaitsvat toimet," ütles Kutsar.

Kümnest vaktsineeritust haigestub neli
Kutsar leiab, et inimestel tasub lasta ennast vaktsineerida, vaatamata sellele, et viroloogide sõnul haigestub igast kümnest süsti saanud inimesest umbes neli sellele vaatamata grippi.

"USAs on tõesti gripivaktsiini kaitseefektiivsus 62 protsenti, aga see tähendab, et 100st vaktsineeritud inimesest ei nakatu grippi 62 inimest. Teiseks on teada asjaolu, et kui vaktsineeritud inimene siiski haigestub, kulgeb tema haigus kergemas vormis ning ei põhjusta tüsistusi," ütles Kutsar.