Üle kuue aasta uuritud kriminaalasja teeb rekordiliselt mahukaks suurele hulgale arhiivimaterjalidele toetumine ning sadade kannatanute meenutused 52 aasta tagusest õudusest, kirjutas Eesti Päevaleht..

Eestlaste Siberisse saatmise korraldamises ja läbiviimises esitatakse Eesti suurimaks küüditamisega seotud kohtuprotsessiks kujunevas kriminaalasjas süüdistus üheksale inimesele, kes praegu koos advokaatidega toimikutega tutvuvad.

Algselt oli süüdistatavaid 12, kuid mõni neist suri eeluurimise ajal. Kõik süüdistatavad on üle 75 aasta vanad. Seitse neist töötasid märtsiküüditamise ajal miilitsas ning viis KGB eelkäijas NKVD-s. Kaitsepolitsei loodab kriminaalasja prokuratuuri saata veebruaris või märtsis. Kui prokurör süüdistuskokkuvõtte kinnitab algab kohtuprotsess kevade lõpul või sügisel.

Varem on kaitsepolitsei kõige mahukamad kriminaalasjad olnud 20-köitelised.

“Ma ei kadesta kolleegi, kes selle kohtuasja endale saab,” ütles Tallinna linnakohtu esimees Helve Särgava. “Eriti suur on eeltöö, mis kohtunikul ja prokuröril enne istungit teha tuleb.”

Särgava sõnul pole üheksa kohtualusega ja 50 köitega kohtuasi Tallinna tingimustes midagi erilist. “Meil on olnud isegi rohkem kui 20 kohtualusega ja üle 300 tunnistajaga protsesse,” ütles Särgava. “Saaremaal võib see küll suurim protsess olla.”

Särgava sõnul võib süüdistatavate eakus protsessi venima panna. “Isegi terve inimese tervisele mõjub kohtuskäik kahjulikult, mis siis vanadest inimestest rääkida,” lausus kohtunik.

Lähiajal jõuab kohtusse ka ühe 1949. aastal Harjumaal küüditamises osalenud endise NKVD-lase kriminaalasi. Teda süüdistatakse käsu andmises küüditada Siberisse 11 inimest, kellest seitse viidigi jõuga kodust ära.