"Viimase aasta jooksul on minister kõik läbirääkimiste kutsed tagasi lükanud ja soovitanud rääkida haiglate liiduga," teatas kutseliidu president Iivi Luik. Hanno Pevkuri vastustest selgub, et sotsiaalministeeriumi valitsemisalas olevat ainult kaks asutust, kes tervishoiutöötajate kutseliidule läbirääkimiste partneriks sobivad – Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus ja Illuka Varjupaigataotlejate Vastuvõtukeskus.

Ometi töötab Tervise Arengu Instituudi andmetel kiirabis 556 õde ja 366 kiirabitehnikut, kelle palgaraha tuleb otse riigieelarvest, mitte haigekassa kaudu. Eelmisel neljapäeval alanud läbirääkimistel ütles haiglate liit, et kiirabitöötajate kollektiivlepingu tingimuste ja palga üle nemad otsustada ei saa, see on sotsiaalministeeriumi pädevuses.

„Meie esindame kõiki oma liikmeid ja ei tule kõne allagi, et kiirabiõed ja -tehnikud lepingust välja jääksid," ütles kutseliidu president Iivi Luik, kes on ka ise aastaid Tartu kiirabis töötanud.

"Riigi, mitte haigla tasandil peab kokku leppima ka selle, kui suur võib olla maksimaalne patsientide arv ühe õe või hooldaja kohta, et iga patsiendiga tegelemiseks aega jätkuks ja töökoormus mõistlik oleks. Praegu on see suhe sotsiaalministri määrusega kehtestatud ainult intensiivravis, kuid samasuguseid piire on vaja ka teistel erialadel," leiab tervishoiutöötajate kutseliit.

Õed streigivad koos arstidega. Eelmisel nädalal peatasid töö kümned radioloogiatehnikud ja vereproove võtvad õed, sel nädalal ühinevad streigiga operatsioonitubades töötavad õed. Arstide ja õdede ühisel otsusel hooldajad ise streigis ei osale, et nad oma niigi üliväikesest palgast osa ei kaotaks. Kollektiivlepinguga taotletavad paremad tingimused, näiteks suurem lisatasu öötöö eest, lisapuhkus ja palgatõus hakkavad täpselt samamoodi kehtima ka hooldajatele.

Nüüd on tervishoiutöötajate kutseliit koos arstide liiduga andnud Hanno Pevkurile veel ühe võimaluse, kutsudes teda osalema täna peetavale läbirääkimiste teise vooru kohtumisele kell 16 Lääne-Tallinna Keskhaiglas. Siis selgub, kas sotsiaalminister tunnistab õdesid ja hooldajaid võrdväärsete partneritena või mitte.