Auditi käigus leiti, et direktorile oli makstud mitmesuguste tasudena alusetult 14 785 krooni ning lisaks jäeti tegemata puhkuseraha tagasiarvestus 32 700 krooni ulatuses. Samuti selgus, et direktor on aastate jooksul ületanud autokütuse kuulimiite ning võlgnes seetõttu koolile ca 16 000 krooni, teatas Riigikontrolli pressiesindaja.

Samas maksti mitmele vanemõpetajale aastate jooksul madalamat palka, kuigi nad oleks pidanud saama alates atesteerimise päevast kõrgemat tasu.

Riigikontroll soovitas ministeeriumil otsustada kutseõppekeskuse direktori sobivus oma ametikohale. Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets teatas, et kavatseb kutseõppekeskuse direktorit karista noomitusega, pidamata vajalikuks lõpetada temaga tööleping.

Mati Salundi esitas Riigikontrollile tegevuskava puuduste likvideerimiseks ning andis teada, et on puuduste likvideerimisega juba alustanud.

Riigikontroll auditeeris Valgamaa Kutseõppekeskuse tegevust, leides mitmeid seaduserikkumisi — rikutud oli raamatupidamise, riigihangete ja riigivara seadust. Audit algatati kutseõppekeskuse töötajate pöördumiste põhjal.

Kool ei olnud mitmel juhul kuulutanud välja riigihanget, kuigi seaduse kohaselt tulnuks seda teha. Samuti rikuti riigivara seadust, kui korraldati oksjon ilma ministeeriumi vastava loata.

Suuri puudujääke esines vara arvestuses: pikka aega puudusid raamatupidamises usaldusväärsed põhivara nimekirjad, sisulisi inventuure läbi ei viidud, vara mahakandmist käsitlevad aruanded ei olnud usaldusväärsed ega võrreldavad. Ka leiti, et kuigi raamatupidamisdokumente peab säilitama 10 aastat, ei olnud kooli direktor taganud dokumentatsiooni täielikkust ja nõuetele vastavust.

Kirjeldatud olukorra kaaspõhjustajaks on Riigikontrolli hinnangul peale kooli direktori kõrval ka haridus- ja teadusministeeriumi nõrk järelevalve.

Haridus- ja teadusminister Toivo Maimets teatas oma vastuses, et riigikoolide majandustegevuse ja raamatupidamise üle on kontrolli tõhustamist juba alustatud.

Valgamaa Kutseõppekeskus loodi 1999. aastal, mil ühendati Helme ja Valga kutsekeskkoolid. Koolis õpetatakse koka, tisleri, õmbleja, laomajanduse operaatori, lukksepa, veokorraldaja, sotsiaalhooldaja ja turismikorraldaja eriala. 2003. aastal õppis koolis ca 500 õpilast, lisaks korraldati täiskasvanute tööalast koolitust. 2003. aastal oli kooli eelarve 10,7 miljonit krooni.