Tegemist pole esimese korraga, mil poliitikud on kimpus oma rahaasjade kontrollija leidmisega — alles aasta eest keeldusid nende rahaasjade kontrollorganiks hakkamisest näiteks riigikontroll ja vabariigi valimiskomisjon, kirjutab Eesti Päevaleht.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni liikme Mart Nuti sõnul on pikka aega räägitud sellest, et praegune erakondade rahaasjade kontrollisüsteem pole hea ennekõike seepärast, et poliitikud ise kontrollivad oma rahaasju.

Selle olukorra lahendamiseks ongi plaanis erakonnaseaduse muutmisega luua erikomisjon, mille töös peaksid osalema ka mittetulundusühingute ja näiteks ka avalik-õiguslike organisatsioonide esindajad.

“Paraku on tekkinud jah selline olukord, kus võib väita, et erakondade rahaasju ei taha keegi kontrollida,” nentis Nutt.

Põhiseaduskomisjoni esimehe Väino Linde sõnul on selge, et komisjoni töös osalemine on ajamahukas ega pruugi olla ihaldatud tegevus. “Ma möönan, et see töö on raske ja see vastutus on suur, sest avalik arvamus ei pea erakondi väga usaldusväärseks. Kas seda nüüd põhjusega või mitte,” lisas Linde.