Tuuleveski on aastasadu olnud Kuressaare kindluse loomulik osa. Vähemasti 17. sajandil asus see praegusel läänebastionil, mis tollal kandiski Veski bastioni nime. "Meie eesmärgiks on ehitada üles ajastu tüübile vastav pukktuulik, toetudes tolleaegsetele joonistele ja kirjeldustele,“ ütles Saaremaa Muuseumi direktor Endel Püüa.

Kavas on tuulik taastada täielikult koos sisseseadega, et seal saaks näidata jahu jahvatamist.

Kindluse tuulikute ajaloost on teada niipalju, et pärast pukktuuliku hävimist ehitas kohalik kaupmees Jelisar Beloussov tsiviilteenistuse valitsuse loal 1787. aastal põhjabastioni suurtükitorni müüridele hollandi tüüpi tuuliku. Tuulik püsis sellel kohal 18. novembrini 1795, mil see hävis tulekahjus.

Kuressaares on hetkel üks hollandi tüüpi kohvik-tuulik, kuid pukktuulikuid ei ole ning neid ei leidu ühegi teise Eesti linna piirides. "Kuressaares oli kunagi palju pukktuulikuid, kuid kõik on hävinenud, peamiselt 18. sajandil,“ sõnas Tuulikute Meistrikoja ekspert ja arhitekt Mihkel Koppel.

Läänebastioni tuuliku taastamine on Saaremaa Muuseumi ja Altia Eesti AS-i ühisprojekt vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks.