"Kuressaares haiglas alustab täna tööd konsiilium hädaolukorra meditsiinijuhi asetäitja kolonelleitnant dr Ahti Varblase juhtimisel koostöös Kuressaare haigla ja Eesti Kaitseväe välihaigla personaliga," teatas hädaolukorra meditsiinijuht dr Arkadi Popov pressiteate vahendusel.

"Konsiilium annab esmase hinnangu patsientide vajadusele saada jätkuravi kõrgema etapi haiglates. Plaan leevendada Kuressaare haigla ülekoormust on sündinud koostöös Põhja meditsiinistaabi juhi dr Peep Talvinguga," ütles Popov.

"Anname Kuressaare haiglapere pingelise ajal pisut leevendust, samuti on nii võimalik vähenenud koormuse tingimustes haigla põhjalik puhastamine. See on vajalik, et taastada valmidus tavapäraseks plaaniliseks ja erakorraliseks raviks, mille järgi on saarel jätkuvalt vajadus," ütles Põhja meditsiinistaabi juht dr Talving.

Sõnades kõlab see ju hästi, aga eks tekib ka küsimus - kas Kuressaare haigla oli väga ülerahvastatud, voodikohad hõivatud? Laane lükkab need väited üheselt ümber. Ta ütleb, et tänase seisuga on haiglas 58 haiget, aga voodikohti on 88. Ehk 30 on praegu tühjad.

"Siin ei ole põhjendust ministeeriumist, miks nii tehakse, ennatlik käik, kokkuleppeid ei ole," kinnitab ta. Veel eile vestles ta Popoviga ja arvamused läksid lahku, viimane olla Laane sõnutsi arvanud, et 20 protsenti haigetest võiks mujale viia.

"Tarbetu ja meie jaoks arusaamatu. Ei saa aru, kuidas haigete liigutamine kasu tooks," lisab Laane ja toob välja ka olulise tõiga - paljud patsiendid on väga raskelt haiged ja ka eakad, ta arvab, et nende transportimine teeb nende tervisliku seisundi veel keerukamaks.

Terviseamet andis teada, et Põhja kiirabistaabi brigaadid viivad patsiendid lähtuvalt nende tervislikust seisundist üle kas Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, Pärnu haiglasse, Lääne-Tallinna keskhaiglasse või Ida-Tallinna keskhaiglasse.