"Kvaliteetse arhitektuuri-, disaini- ja kunstikõrghariduse tagamiseks on uue õppehoone rajamine vältimatu. Selles püüdluses on EKA juhtkond tuginenud ja lähtunud valitsuse 2008. aasta 4. detsembril langetatud otsusele rahastada ja ühtlasi SA Archimedese 2011. aasta 13. jaanuari otsusele eraldada EL struktuurivahenditest EKA uue õppehoone ehituseks 224 miljonit krooni ehk 14,3 miljonit eurot. Lisaks EV Valitsuse planeeritud investeeringule on EKA kavatsenud finantseerida ehitust oma kinnistute (Gonsiori 8, Suur-Kloostri 11 ja 11a, Raja 11) müügist saadavatest vahenditest (ca 9 mln EUR) ja ülejäänud, ligi 1/3 ehitusmaksumuse katteks on ülikool sunnitud võtma laenu ja leidma lisainvesteeringuid (ca 11 mln EUR)," teatas EKA.

Eesti Kunstiakadeemia nõukogu on vastava tegevuskava kinnitanud ja volitanud ning kohustanud rektoraati arengukava ja eelarvestatud tegevusi ellu viima.

"Archimedese otsus tühistada aastatagune rahastamise otsus ning nõuda Eesti Kunstiakadeemialt sihtotstarbeliselt eraldatud vahendid (2,24 mln EUR) tagasi seab ülikooli väga keerulisse olukorda. Eesti Kunstiakadeemia on SA Archimedese otsuse kohta esitanud haridus- ja teadusministeeriumile vaide, mille kohta pole otsust veel EKAle teadaolevalt langetatud."

"Väidetav sõltumatu audit, millele viitas haridus- ja teadusminister Riigikogu infotunnis ning mis on koostatud ELSS poolt, tugineb vaid haridus- ja teadusministeeriumilt saadud andmetele. Finantsauditi koostajad pole EKA-le finantspäringuid esitanud ja Eesti Kunstiakadeemiale pole nimetatud auditit veel läkitatud. Põhjalikuma ja detailsema kommentaari saab juhtkond anda, kui on auditi sisuga tutvunud," teatas akadeemia.

Finants- ja haldusdirektor Andri Simo kinnitusel pole Eesti kunstiakadeemia maksevõime ohus, kuigi eelarve on pingeline.

"11. jaanuaril 2012 otsustas SA Archimedes raha eraldamise otsuse tühistada ja nõuda sihtotstarbelisteks tegevusteks kulutatud summad tagasi. See on põhjendamatu ja ennatlik otsus, mille Eesti Kunstiakadeemia Nõukogu otsustas vaidlustada. Tänaseks on väljastatud nii sulundseina rajamise ja arheoloogiliste väljakaevamiste süvendi kindlustamise ehitusluba kui ka hoone ehitusluba, 8 naabriga üheksast on sõlmitud kokkulepped, arheoloogilised kaevetööd viiakse lõpule sulundseina rajamise järel," toob EKA teates välja tehtud tööd.

Veel rõhutatakse teates, et kunstiakadeemia on võtnud endale finants- ja muid kohustusi lähtuvalt valitsuse ja Archimedese positiivsetest otsustest EKA õppehoone ehitust rahastada.

Eesti Kunstiakadeemia lubab, et suudab jätkata ja jätkab, kuid see on raskendatud, kui partnerid lubadusi ei pea.